Kupus, Foto: Printscreen/Youtube/VLADA'S PLACE

preporučuju

NAMIRNICA KOJU SRBI OBOŽAVAJU OBARA ŠEĆER U KRVI: Evo zašto je toliko POŽELJNA

Pravo je bogatsvo gvožđa, magnezijuma, sumpora, bakra, kalijuma i vitamina C, što čini ovu namirnicu vrlo korisnom za naše zdravlje

Objavljeno: 17.02.2022. 13:42h > 13:59h

Kupus je je možda jedina namirnica kojoj proces kišeljenja povećava nutritivna svojstva. Kroz taj proces stvara se vitamin B12 koji se inače nalazi isključivo u namirnicama životinjskog porekla. Zato se kiseli kupus posebno preporučuje vegetarijancima.

On jača imuni sistem, obnavlja zdravlje creva i čisti krve sudove, a višegodišnja istraživanja potvrđuju da se kupus po sadržaju vitamina C može slobodno meriti s limunom i pomorandžom (u 100 g kupusa ima 50 mg vitamina C). Nutricionisti savetuju osobama koje boluju od dijabetesa da kupus uvrste u svoju svakodnevnu ishranu jer pomaže u kontroli nivoa glukoze.

Takođe, kupus sadrži dosta mlečne kiseline, koja sprečava da se štetni mikroorganizam razmonožavaju u crevima i ubrzava apsorpciju hranljivih materija. Namirnica koju Srbu obožavaju, takođe se uspešno bori protiv toksina. Takođe, kiseli kups pomaže u smanjenju nivoa "lošeg" holesterola, čije nakupljanje dovodi do stvaranja aterosklerotskih plakova u krvnim sudovima. Kupus dakle štiti i od srčanih oboljenja.

FOTO: Printscreen/Youtube/Bokina kuhinja
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Printscreen/Youtube/Uradi sama
FOTO: Profimedia
FOTO: Printsceen/Youtube/ Letina Kuhinja / Leta’s Kitchen
FOTO: Printscreen Youtube/Kako kiseliti kupus
FOTO: Printscreen/Instagram
FOTO: Printscreen/youtube/Kuhinja Valentina Mašković
FOTO: Profimedia

Postoje brojni recepti i načini kiseljenja kupusa, a svima je zajedničko to da se kupus ređa, soli i naliva vodom.

(Espreso)