ZA RUČAK
JELO KOJE PODIŽE ORGANIZAM KAO INFUZIJA: Da se najede čitava porodica, ali i KOMŠIJE prekoputa (VIDEO)
Napravite domaći krompir paprikaš koji može da jede čitava porodica
Potrebno je:
1 veća glavica luka
2 šargarepe
4 krompira 1 paradajz 1 kašika ajvara 1 zelena paprika (može iz zamrzivača) ulje peršunov list
Priprema:
Na ulju propržiti sitno seckan crni luk i papriku i šargarepu da se dinsta . Dodati 1 kašiku ajvara, malo ml. paprike i krompir na kocke.
Naliti vode malo više pa kuvati 30 minuta da uvrti.
Dodati soli po želji bibera i pršunov list.
Po želji može se dodati na kraju i 3-4 čena belog luka.
Još jedan predlog za vaš ručak je slasni gulaš s njokama.
Iako mnogi izbegavaju da pripremaju gulaš jer zvuči komplikovano, ovo jelo je i više nego jednostavno za pripremu. Potrebno je samo malo strpljenja.
Za gulaš je potrebno:
300 gr svinjskog mesa
150 gr šampinjona
300 gr luka crnog
2 sveže paprike
malo ljute tucane paprike
malo aleve paprike slatke
biber u zrnu
1 šargarepa veća
1 paradajz svež ( može pire paradajz)
2-3 čena belog luka
3-4 lista lovorov lista
ulje, začina, soli
bibera. mlevenog peršunovog lista
gulaš
Priprema:
Na ulju propržiti sitno seckan crni luk, dodati seckanu šargarepu i papriku, pa i to dinstati (ukupno oko 30 min.)
Dodati najpre na kocke meso i lovorov list, biber u zrnu, doliti malo vode i krćkati oko 20 min. Ubaciti šampinjone i nastaviti sa dinstanjem dok meso ne omekne. Dodati malo suvog začina ili samo soli, 1 kašičicu slatke mlevene paprike i ljute tucane. Jednu kašičicu brašna rastvorti u malo vode i ubaciti u koliko nema gustinu. Dodati biber, mleveni beli luk i još malo prokrčkati.
Na kraju seckan peršun i odmah isključiti. Kao prilog predlažem njoke.
Za njoke je potrebno:
3 krompira
1 jaje
50 gr mekšeg sira
brašno
soli
Priprema njoka:
Krompir skuvati u ljusci pa ga oguliti i izgnječiti vrućeg. Ubaciti sir i jaje pa izmiksati da bude penasto. Dodati brašna, ne mnogo da testo bude mekše, praviti valjak, seći na manje delove, pritisnuti viljuškom. Može se i svaki valjak pritisnuti rukom pa viljuškom i uviti u valjak. Kuvati u posoljenoj vodi .Preliti malo maslinovim uljem i služiti kao prilog.
(Espreso)