Krompir paprikaš, Foto: Printscreen/Youtube/Bakina kuhinja

ZA RUČAK

JELO KOJE PODIŽE ORGANIZAM KAO INFUZIJA: Da se najede čitava porodica, ali i KOMŠIJE prekoputa (VIDEO)

Napravite domaći krompir paprikaš koji može da jede čitava porodica

Objavljeno: 10.02.2022. 12:30h > 13:28h

Potrebno je:

1 veća glavica luka

2 šargarepe

4 krompira 1 paradajz 1 kašika ajvara 1 zelena paprika (može iz zamrzivača) ulje peršunov list

Priprema:

Na ulju propržiti sitno seckan crni luk i papriku i šargarepu da se dinsta . Dodati 1 kašiku ajvara, malo ml. paprike i krompir na kocke.

Naliti vode malo više pa kuvati 30 minuta da uvrti.

Dodati soli po želji bibera i pršunov list.

Po želji može se dodati na kraju i 3-4 čena belog luka.

Još jedan predlog za vaš ručak je slasni gulaš s njokama.

Iako mnogi izbegavaju da pripremaju gulaš jer zvuči komplikovano, ovo jelo je i više nego jednostavno za pripremu. Potrebno je samo malo strpljenja.

Za gulaš je potrebno:

300 gr svinjskog mesa

150 gr šampinjona

300 gr luka crnog

2 sveže paprike

malo ljute tucane paprike

malo aleve paprike slatke

biber u zrnu

1 šargarepa veća

1 paradajz svež ( može pire paradajz)

2-3 čena belog luka

3-4 lista lovorov lista

ulje, začina, soli

bibera. mlevenog peršunovog lista

gulaš

Priprema:

Na ulju propržiti sitno seckan crni luk, dodati seckanu šargarepu i papriku, pa i to dinstati (ukupno oko 30 min.)

Dodati najpre na kocke meso i lovorov list, biber u zrnu, doliti malo vode i krćkati oko 20 min. Ubaciti šampinjone i nastaviti sa dinstanjem dok meso ne omekne. Dodati malo suvog začina ili samo soli, 1 kašičicu slatke mlevene paprike i ljute tucane. Jednu kašičicu brašna rastvorti u malo vode i ubaciti u koliko nema gustinu. Dodati biber, mleveni beli luk i još malo prokrčkati.

Na kraju seckan peršun i odmah isključiti. Kao prilog predlažem njoke.

Za njoke je potrebno:

3 krompira

1 jaje

50 gr mekšeg sira

brašno

soli

Priprema njoka:

Krompir skuvati u ljusci pa ga oguliti i izgnječiti vrućeg. Ubaciti sir i jaje pa izmiksati da bude penasto. Dodati brašna, ne mnogo da testo bude mekše, praviti valjak, seći na manje delove, pritisnuti viljuškom. Može se i svaki valjak pritisnuti rukom pa viljuškom i uviti u valjak. Kuvati u posoljenoj vodi .Preliti malo maslinovim uljem i služiti kao prilog.

(Espreso)