Ilustracija, Foto: Youtube printscreen

paŽnja

OVAKVU HRANU MORATE IZBEGAVATI ZA DORUČAK: Nagrabusićete samo tako

I nikako ne bi trebalo da ga preskačete

Objavljeno: 10.02.2022. 09:00h > 09:34h

Doručak je najvažniji obrok.

I nikako ne bi trebalo da ga preskačete.

Ali bi dobro trebalo da razmislite kojom hranom ćete započeti dan.

Postoje namirnice koje mnogi doručkuju, ali tada prave grešku, jer iz njih neće dobiti energiju koja im je potrebna na početku dana.

Peciva iz pekare

FOTO: Profimedia
FOTO: Printscreen/Youtube/ Jelajelena Petrovic
FOTO: PRINTSCREEN/YT/ HOME KITCHEN WITH DANNY
FOTO: Profimedia
FOTO: Printscreen:Instagram
FOTO: Printscreen
FOTO: Filip Plavčić, Privatna arhiva, Ilustracija
FOTO: Daily Mail printscreen
FOTO: Profimedia

Najjednostavnije rešenje za doručak, posebno kod onih koji su na poslu i nemaju vremena da se hrane zdravo, jesu razna peciva iz pekare. Međutim, peciva nisu dobra za organizam, jer tada unosite puno aditiva, belog brašna, soli, šećera i masti koje vam nisu potrebne, a ne unosite nutritivne vrednosti koje su neophodne.

Voćni sokovi i voćni jogurti

Bez obzira na natpise na ambalaži, kupljeni sokovi su puni šećera i njima ne bi trebalo da započinjete dan, a isti slučaj je i sa voćnim jogurtima. Ako vam se traži nešto slatko, pojedite neku sezonsku svežu voćku.

Kaloričan doručak

foto: Profimedia

Klasičan doručak podrazumeva pržena jaja, viršle, suhomesnate proizvode, sireve i slične namirnice. Međutim, velike količine masti iz tako kaloričnog doručka nisu zdrave, a i završiće tamo gde ne želite, a to je u masnom tkivu. Takođe, organizam neće dobiti potrebne vitamine, minerale i vlakna.

Znate li koji je doručak najbolji za vašu jetru?

Da jetra ne radi kako treba, najbolje ćete primetiti ako osećate hronični umor, lošeg ste zdravlja, u ustima često osećate gorak i metalni ukus, imate žuti premaz na jeziku...

Ako se stalno prejedate ili jedete nezdravu hranu, pušite i pijete alkohol, uzimate jake lekove, moguće je da ćete svoju jetru izložiti dodatnom naporu.

Stručnjaci su sigurni da se jetra može oporaviti ako svaki dan za doručak jedete kašu.

Recept za kašu koja popravlja zdravlje jetre:

foto: Printscreen/Youtube/Elearnin

Ovseno brašno - 1 čaša. Ovas blokira apsorpciju štetnih materija, ubrzava eliminaciju toksina. Olakšava proces varenja. Obezbeđuje telu potrebnu energiju.

Bundeva (očišćena i isečena na kockice) - 20 do 40 grama. Obnavlja ćelijske strukture jetre, podmlađuje. Pomaže u čišćenju svih organa. Jedenje sirove bundeve na prazan stomak poboljšava funkciju želuca i probavnog trakta.

Suvo grožđe - pola šake (dobro opranih i razdvojenih). Optimizuje funkciju jeter, pomaže pri obnavljanju ćelije.

Bademi - po želji. Normalizuju jetru.

Priprema: Sve sastojke stavite u malu šerpicu. Dodajte vodu ili mleko, pa pustite da provri. Možete dodati i malo soli. Kada provri, sklonite sa ringle, poklopite i ostavite da malo odstoji.

Preporuka je da se ova kaša kuva najmanje 2 do 3 puta nedeljno. Brzo se apsorbuje. Daje lakoću, energiju i uklanja neprijatan plak sa jezika.

(Espreso)