Kobasice, Foto: Profimedia

MUČITE MUKU

PRŽITE KOBASICE, A MAST PRSKA NA SVE STRANE: Kuvar otkrio GDE KONSTANTNO GREŠITE

Za svaku od njih dao je i rešenje, tako da vam se više nikada ne ponvi da kobasice prskaju, pucaju ili budu suve

Objavljeno: 08.02.2022. 23:52h

Lako je, a svaki put će biti savršene!

Džef Bejker, profesionalni kuvar "specijalizovan" za roštilj, otkrio je koje kuhinjske greške većina ljudi pravi s kobasicama, bilo da ih sprema na roštilju ili u tiganju.

FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia

Za svaku od njih dao je i rešenje, tako da vam se više nikada ne ponvi da kobasice prskaju, pucaju ili budu suve!

1. Hladne kobasice

Nikada ih ne pržite hladne, uvek ih izvadite iz frižidera najmanje 20 minuta pre nego što ćete ih spremati, kako bi bile na sobnoj temperaturi. Pročitajte i koje su najopasnije greške u pripremi mesa!

2. Vreo tiganj

Ne padajte u iskušenje da pregrejete tiganj! Kobasice se peku na srednjoj vatri, a tiganj stavite najpre na nižu kako bi se ravnomerno i polako zagrejao, pa onda na srednju.

3. Prženje "na suvo"

Kobasice će pustiti malo masnoće, ali će pre toga možda zagoreti. Uvek stavite bar malo ulja, i obrišite višak papirnim ubrusom. Pročitajte koje ulje nikada ne bi trebalo da koristite za kuvanje!

4. Pretrpan tiganj

Kobasice bi trebalo da imaju mesta u tiganju i da se međusobno ne dodiruju. Dajte im dovoljno prostora i na srednjoj vatri ćete za deset do 12 minuta imati ukusne, reš kobasice!

5. Služenje odmah

Kobasicama, kao i pečenom mesu, potrebno je odmaranje pre serviranja. Ostavite ih pet do deset minuta, kako bi bile sočne.

6. "Bockanje" viljuškom

Ni slučajno nemojte kobasice pre služenja seći ili bockati viljuškom, upozorava on i navodi da je ovo najčešća greška. Ako to uradite svi sokovi će iscuriti iz njih, biće suve i "gumenaste".

(Espreso)