slasno
RAPSODIJA UKUSA: Rezanci sa MAKOM po starom, vojvođanskom receptu (RECEPT)
Ukoliko nemate vremena za neki komplikovani desert, a jede vam se nesto slatko idealno su rešenje.
Rezance sa makom su nekada spremale bake širom Vojvodine.
Rezanci sa makom često su se nalazile na stolovima širom Vojvodine, a nedeljni ručak nije mogao da se zamisli bez njih. Ukoliko nemate vremena za neki komplikovani desert, a jede vam se nesto slatko idealno su rešenje. Pripremaju se očas posla, a cela porodica će uživati u ovom specijalitetu.
Sastojci:
400 g širokih rezanaca
50 g maslaca
150 g mlevenog maka
300 g šećera
kesica vanilin šećera
prstohvat soli
Priprema:
U šerpu sipajte vodu i dodajte malo soli, pa ubacite rezance i kuvajte na srednjoj temperaturi uz povremeno mešanje. Kad su rezanci gotovi, skinite šerpu sa ringle, ostavite još par minuta da rezanci nabubre, pa ih procedite i ostavite sa strane. U drugoj šerpi dodajte maslac, dodajte mak i šećer, pa sve dobro izmešajte, i pržite na laganoj vatri par minuta da se sve dobro sjedini, samo vodite računa da vam šećer ne zagori. Dodajte proceđene rezance, promešajte opet, pospite ih vanilin šećerom i služite.
(Espreso/StvarUkusa)