jeste li znali?
OVA HRANA JE GLAVNI KRIVAC ŠTO VAM TELO "SMRDI": Odbićete je svaki naredni put
Rešenje nije izbaciti paradajz iz ishrane, ali alternativa je jesti ih umereno ili skuvati, jer se time gubi i efekat pojačanog lučenja mirisa, piše "Bright Side"
Naše čulo mirisa jedno je od glavnih čula kojim raspolažemo i na koje se oslanjamo - bilo pri odabiru dobre hrane, partnera ili za uočavanje opasnosti
Takođe, očigledno je kako su ljudi posvećeni sopstvenom mirisu, a na tome kozmetička industrija svake godine obrće milijarde. Međutim, nije važno samo kako i koliko se često kupamo i koji dezodorans ili parfem koristimo, već i ono što u sebe unosimo, ističu stručnjaci, koji su izdvojili devet namirnica odgovornih za "smrad".
1. Paradajz
Britanski naučnik Čarls Stjuart otkrio je da se neprijatan miris tela može povezati s jedenjem paradajza. Naime, on je primetio sličnost u mirisu ljudskog znoja i kore paradajza, analizirao je tu "slučajnost" i zaključio da na miris znoja utiču terpen i karotenoid u tom povrću.
Rešenje nije izbaciti paradajz iz ishrane, ali alternativa je jesti ih umereno ili skuvati, jer se time gubi i efekat pojačanog lučenja mirisa, piše "Bright Side".
2. Mlečni proizvodi
Velik broj ljudi ima smanjenu toleranciju na laktozu jer im nedostaje enzim za razgradnju. U nekim slučajevima, konzumiranje mlečnih proizvoda kod ljudi s ovakvim tipom metaboličkog poremećaja vodi do izlučivanja mirisa koji podseća na miris kelja.
3. Riba
Ribe i morski plodovi sadrže visok nivo vitamina A. Osim toga, neke vrste riba, poput pastrmke ili tune, imaju velike količine vitamina B4, a on prirodnom ljudskom mirisu dodaje onaj koji podseća na ribu. Ljudi koji inače imaju visok nivo B4 vitamina u organizmu osetljivi su na taj, naučno potvrđen "Trimethylaminuria sindrom", koji se i leči.
4. Kupusnjače
Brokoli, karfiol i kelj bogati su antioksidansima i generalno jedan od najzdravijih dodataka u ishrani. Međutim, oni sadrže i puno sumpora, koji se razlaže u poprilično smrdljive supstance i može rezultovati neugodnim mirisom tela. On se zadržava satima, a najbolji način je uzimanje umerenih količina tih namirnica i kombinovanjem s drugom hranom koja će pospešiti brže izbacivanje mirisa iz tela.
5. Žitne pahuljice i orašasti plodovi
Iako su vrlo dobri za varenje i odličan izvor nutrijenata, ove namirnice stimulišu proizvodnju gasova (metana, vodonika i ugljen-dioksida). Najbolji način da eliminišete miris je pijenje većih količina vode nakon unosa u organizam.
6. Beli i crni luk
Od njih nam smrdi iz usta, pa nije čudno ni da koža od njih ima neprijatan miris. Krivac je opet sumpor, a rešenje je pijenje kafe, dodavanje peršuna u jelo ili pijenje nezaslađene limunade - to pomaže da se miris brže razgradi.
7. Špargla
Izrazito zdrava, špargla menja miris urina i znoja. Otprilike 15 minuta nakon ulaska špargle u naše telo počinje njihova razgradnja tokom koje nastaju hemijski spojevi koji sadrže sumpor. Naime, špargla sadrži specifičnu kiselinu koja počinje da se razgrađuje u više spojeva čiji molekuli sadrže sumpor.
8. Crveno meso
Obiluje vitaminima, gvožđem, fosforom i kreatinom, ali predstavlja težak zadatak za našu probavu. Dok stoji u mestu u telu, ono počinje da truli, zbog čega znoju daje neugodan miris. Rešenje? Ne jesti ga više od dva puta nedeljno.
9. Grašak
Ovo povrće je uverljivo najveći krivac za nadutost, pa tako i neugodne gasove zbog proteina koji sadrže, a teško se vari. Da bi neutralisali taj efekat, samo potopite grašak u vodu na devet sati.
(Espreso)