poslušajte
KAKO DA VAM PIRINAČ BUDE BAŠ ONAKAV KAKAV TREBA? Ovo je savršena MERA
– Može se dodati malo karija, da bi pirinač bilo fino žućkaste boje
Ako vam kuvani pirinač ne „ispada“ kako treba, ako su zrna međusobno slepljena ili ako je pirinač kašast, postoji mogućnost da grešku pravite još u prodavnici, kod izbora pirinča.
Ako od pirinča želite da napravite fini prilog kojem se „zrna broje“, potrebno je kupiti pirinač dugog zrna. Pirinač okruglog zrna nakon kuvanja bude kašast i prikladan je za druge namene, recimo za sutlijaš.
Pre kuvanja, pirinač treba dobro isprati, u 3-4 vode, a dobro bi bilo ostaviti ga 20-30 minuta da se namače u hladnoj vodi.
Za fin kuvani pirinač potrebno je odmeriti odgovarajuću količinu vode, razmera mora da bude 1:2,5. Dakle, na 1 šoljicu pirinča ide 2,5 šoljice vode.
Odgovarajuću količinu vode posolite i stavite da prokuva, a nakon toga treba dodati oceđen pirinač. Pričekati da ponovo prokuva i onda smanjiti vatru toliko da pirinač lagano ključa.
Držati poklopljeno i bez mešanja kuvati 15-20 minuta, odnosno dok voda iz pirinča ne ispari. Pirinač neće zagoreti ako je ne mešate, a ako dižete poklopac i mešate, voda će ispariti pre nego što se pirinač skuva pa će ostati tvrd ili će, ako je ostavite na vatri dok dovoljno ne omekša, zagoreti.
I to je to, pirinač je kuvan, nije zagoreo, nije slepljen, nije kašast.
Ovo je osnovni postupak. Evo još nekih saveta koji mogu biti od koristi kod pripremanja pirinča:
– Može se dodati malo karija, da bi pirinač bilo fino žućkaste boje.
– Ako stavite malo maslaca, pirinač će biti sočniji.
– Pirinač će se još manje lepiti ako ga i nakon kuvanja isperete mlakom vodom. Za fini ukus može ga kratko „okrenuti“ na otopljenom maslacu, uz dodatak prstohvat šafrana. Šafran mu daje zlatnožutu boju i fantastičan ukus.
– Kinezi pirinač kuvaju tako da ga najpre bace na vrelo ulje, kratko ga preprže, posole, i zaliju odgovarajućom količinom vode. Kad proključa, smanje vatru i kuvaju se dok riža ne ‘popije’ svu tečnost. Zatim se pirinač skine se s vatre i drži neko vreme poklopljen da se „odmori“.
– Koliko pirinča skuvati? Ako pirinač želite da ponudite kao prilog, po osobi je dovoljno 70 g zrna, a ako ga pripremate kao glavno jelo, tada je potrebno 100 g. Kuvanjem riža utrostruči svoj volumen.
(Espreso/Krstarica)