savet
OVE NAMIRNICE SU PREBOGATE PROTEINIMA: Prava su ZAMENA ZA JAJA
Probajte braon sočivo u vegetarijanskim pljeskavicama, zeleni u salatama, a crveni obavezno stavite u jela koje želite da začinite karijem
Ako pokušavate da izgradite mišiće, ali i da izgubite koji kilogram, nutricionisti savetuju da zbog visokog sadržaja proteina obavezno jedete jaja. Ekstra veliko jaje može da vaga najviše sedam grama ovih esencijalnih elemenata neophodnih za razvoj i očuvanje zdravlja, obično ih ima pet ili šest.
Dobro funkcionisanje i strukturu ćelija možete da obezbedite i uz pomoć drugih namirnica koje, kako je utvrđeno, imaju više proteina od jaja.
MLADI SIR
Izdašan je izvor proteina, pola šolje sadrži skoro 12 grama! Nema jak ukus, pa možete da ga kombinujete i sa drugim namirnicama kada pravite ručak ili večeru.
Zdravu užinu ćete obezbediti ako mladi sir uparite sa bilo kojim voćem, a možete da ga iskoristite i za povećanje sadržaja proteina u palačinkama. Kada kupujete ovaj sir, pazite da je svež i da ima nizak sadržaj masti.
LEBLEBIJE
Jedna šolja će vam obezbediti skoro 16 grama proteina! U starom Egiptu ih nisu ljudi džabe imali na svakoj trpezi, danas se najviše upotrebljavaju kao osnova za humus.
Leblebije možete da jedete i kao sastavni deo salate, dovoljna će biti jedna šaka da zadovolji vaše potrebe za proteinima, a supa od ove biljke iz familije boba okrepiće dodatno organizam zbog visoke sadržine vitamina B6, magnezijuma i gvožđa.
PUTER OD BADEMA
Uz puter od kikirikija, ovaj kremasti namaz postaje sve popularniji kod nas. To je dobra vest jer samo dve velike kašike sadrže sedam grama proteina. Ima i masti koje su zdrave za srce.
Možete da ga sami napravite: potrebni su vam samo bademi i blender! Začinite ga cimetom, muškatnim oraščićem, ekstraktom vanile ili karijem i – uživajte!
SOČIVO
Pola šolje ovih mahunarki daje osam grama proteina, otprilike onoliko koliko biste dobili ako biste pojeli pola posne šnicle. Može da bude braon, zelene, crne, žute, crvene ili narandžaste boje. Izbor je na vama, a dobra strana sočiva je što se kuva brže od pasulja i ne mora prvo da se potapa.
Probajte braon sočivo u vegetarijanskim pljeskavicama, zeleni u salatama, a crveni obavezno stavite u jela koje želite da začinite karijem.
SEME BUNDEVE
Već pečene možete da ih pronađete u svakoj većoj prodavnici, a jedna šaka sadrži 15 g proteina. Dobar su izvor i cinka, gvožđa, bakra, magnezijuma, kalijuma i selena. Pojedite šaku sa jabukom za užinu, povratiće vas u život, a seme bundeve možete i da umešate u ovsenu kašu, granolu ili testo za domaći hleb.
ŠKAMPI
Samo 100 g ovih morskih račića ima više od 17 g proteina, a sadrže malo kalorija i masti i brzo se pripremaju. Nemojte da ih pržite u dubokom ulju, marinirajte ih i poslužite uz pirinač i zelenu salatu. Dobićete lagan obrok bogat proteinima.
KINOA
Jedna šoljica sadrži oko 7 1/2 g proteina, a dobar je izvor i vlakana. Priprema se lako, kao pirinač. Pošto su zrna kinoe prilično blagog ukusa, dobrodošla su u salatama ili kašama od žitarica. Može se jesti i topla il hladna.
SEME KONOPLJE
Ove semenke imaju ukus orašastih plodova, nemaju nikakve veze sa marihuanom (druga vrsta konoplje), a samo tri supene kašike će vam pokloniti 9 1/2 g proteina, zajedno sa puno masti zdravih za srce. Stavite ih u smutije ili pomešajte ujutro sa zdravim pahuljicama.
(Espreso/Lena)