ZNATE LI?
EVO KAKO DA VAM MESO NE BUDE ŽILAVO: Potrebna je SAMO 1 STVAR
Sočno, pečeno meso koje se prosto topi u ustima - nema ničeg ukusnije, čini nam se! Ipak, užitak može da pokvari kada je meso tvrdo, suvo i žilavo, pa se obrok pretvori u agoniju
No, postoji jednostavno rešenje koje će doprineti da meso bude daleko ukusnije, čak i bez ikakvih priloga. Priznajemo, zahteva malo truda, ali vredi, posebno ako očekujete važne goste.
Dakle, sve što je potrebno da meso ne bi bilo suvo i bezukusno, jeste da pre termičke obrade (pečenja ili prženja) odstoji neko vreme u marinadi.
Marinadu pripremite po želji, ima bezbrpoj varijanti, a mi vam donosimo jednu prilično univerzalnu i jednostavnu.
Potrebni sastojci:
*pola šolje maslinovog ulja
*pola šolje piva
Marinada čuda činiFoto:Profimedia
*kašika meda
*kašika soli
*3 čena belog luka
Priprema:
Izgnječite beli luk sve dok ne postane kremast, pa tome dodajte maslinovo ulje, so, pivo i med. Dobro izmešajte.
Meso isecite po želji na komade, ili šnicle, i prelijte marinadom. Ostavite u frižideru bar 3 sata (a najbolje i preko noći), pa se bacite na pečenje ili prženje!
A jeste li znali šta se dešava ako stalno jedete meso?
Ukoliko praktikujete da svakoga dana jedete meso za jedan ili u možda u okviru svakog obroka, možda biste trebali da razmotrite da jednom nedjeljno, odmorite organizam i probavu od ovakve hrane. Svakodnevna konzumacija mesa može usporiti metaboliza, dovesti do problema sa kosom, kožom, izazvati glavobolju ili dehidrataciju.
Dehidratacija
Mogli biste postati dehidrirani. Zbog viška te mokraćne kiseline o kojoj smo gore govorili, mogli biste da osetite žeđ nego inače. Vašim bubrezima je potrebna voda da razblaže bilo kakav toksični otpad, zato vodite računa da imate vodu sa sobom u svakom trenutku, gdje god da se nalazite.
Zatvor
Hrana zasnovana na mesu ima puno proteina, ali nema puno vlakana. Obično biste dobili ova vlakna iz voća, povrća ili celih žitarica, pa se pobrinite da sve ove kategorije hrane uključite u svoju ishranu. Zatvor i bolno pražnjenje crijeva mogu biti neki od prvih znakova da je vaš unos vlakana prenizak. Zato uzmite tu salatu i uživajte.
Glavobolja
Nedostatak hidratacije takođe može izazvati glavobolju. To uzrokuje da krv bude gušća, što znači da smanjeni protok kiseonika dolazi do mozga. S druge strane, neki proizvodi na bazi mesa poput salame ili hot-dogova sadrže nitrate, koji mogu povećati protok krvi u mozgu. Meso je vrlo čest i previše slano što je takođe uzrok dehidratacije, a kasnije i problema sa kožom, zato ne treba da vas čudi ukoliko se i nakon nekoliko sati sna osjećate umorno, a tako i izgledate.
Zadah
Ishrana koja se sastoji od veoma visokog proteina i masti, ali joj nedostaje ugljenih hidrata, može dovesti do toga da telo proizvodi ketone. Ketoni se oslobađaju kroz dah i mirišu na aceton. Zbog toga, ako ste ikada slijedili keto dijetu, možda ste imali problema sa disanjem. Zato se pobrinite da uključite i neke ugljene hidrate u svoju ishranu.
Problemi sa kosom i kožom
Mesni proizvodi retko sadrže vitamin C. Vitamin C igra ključnu ulogu u formiranju kolagena, proteina koji čini da vaša koža, kosa, nokti, kosti i drugo izgledaju mnogo bolje. Ako primijetite neprijatne promene na kosi i koži, možda ćete morati da preispitate svoju ishranu i da prestanete da jedete meso.
Umor
Hrana koja sadrži meso je mnogo teže probavljiva u našem sistemu za varenje nego bilo koje povrće ili voće koje jedete. Zato je vašem tijelu potrebno mnogo više truda da svari šniclu, pa ćete se možda osjećati malo usporeno nakon što pojedete nešto
(Espreso)