reecept
NEODOLJIVE BRESKVICE PO TRADICIONALNOM BAKINOM RECEPTU: Mališani će ih obožavati!
Kada ste testo izvadili, isecite te ga na dva jednaka dela i napravite dve rolnice, a rolnice iseckajte na manje komadiće
Iako breskvice iziskuju više truda za pripremu, nijednu domaćicu ovo neće pokolebati, jer one ne mame samo izgledom već i ukusom. Nezaobilazan su deo svih ovala sa sitnim kolačima. Posebnu im se raduju najmlađi, a nestaju u tren oka, u jednom zalogaju.
Sastojci:
Za testo:
4 jajeta
250 ml ulja
100 ml mleka
200 g šećera u prahu
600 g brašna
1 kesica praška za pecivo
1 kašičica ekstrakta vanile
kora od limuna
prstohvat soli
Za fil:
300 g džema od kajsija
100 g mlevenih oraha
2 kašike ruma
mrvice od izdubljenih breskvica
Za dekoraciju
crvena i žuta boja za kolače
kristal šećer
Priprema:
U dublju posudu stavite brašno, dodajte izrendanu limunovu koricu, pa dodajte prašak za pecivo i so. U drugoj posudi umutite jaja sa šećerom, dodajte ulje, mleko i ekstrat vanile, pa sve ulijte u brašno i umesite glatko testo. Pokrijte i ostavite u frižideru oko sat vremena. Kada ste testo izvadili, isecite te ga na dva jednaka dela i napravite dve rolnice, a rolnice iseckajte na manje komadiće. Trudite se da vam kuglice budu jednake veličine i između svake ostavite prostor, jer će narasti u toku pečenja.
Pecite ih u zagrejanoj rerni na 180 stepni, oko 15 minuta, boja biskvita treba da ostane svetla. Još tople pečene biskvite, pažljivo izdubiti tankim nožićem. Mrvice stavite u posudu, pa dodajte sve ostale sastojke za fil. Biskvite punite filom, pa spojite dva biskvita tako da dobijete oblik loptice, odnosno breskve. Jestive boje pomešajte sa vodom u dve posude, pa breskvice umočite prvo u žutu, potom u crvenu boju. Malo ih ucedite i potom uvaljajte u šećer.
(Espreso / Stvar ukusa)