ZDRAVIJA VERZIJA
KADA PROBATE RECEPT ZA OVAJ DOMAĆI KEČAP, KUPOVNI ĆETE ODMAH ZABORAVITI: Tajna je u KOMBINACIJI 3 SASTOJKA
Kako biste dobili kečap koji je bolji od kupovnog onda obavezno isprobajte ovaj recept
Evo kako da napravite domaći kečap, koji kada probate više nikada nećete poželeti kupovni.
Kečap je nezaobilazan deo svake pice ili paste, a svesni smo da onaj kupovni sadži previše aditiva i konzervansa, te je najbolja varijanta napraviti domaći. Ovako pripremljenog možete da koristite i kao dodatak za bolonjeze špagete, ili kao umak za razne grickalice.
Tajna ovako dobro ukusa je u senfu, ali i u začinima kao što su cimet i karanfilić. Kako biste dobili kečap koji je bolji od kupovnog onda obavezno isprobajte ovaj recept.
Sastojci:
2 kg paradajza
200 g crnog luka
3 čena belog luka
2 mesnate crvene paprike
50 ml ulja
50 g šećera
75 ml jabukovog sirćeta
1 kašičica soli
1 kašičica origana
1 kašičisa bosiljka
biber
malo cimeta
par zrna karanfilića
1 kašičica senfa
Priprema:
Crni luk zajedno sa belim sitno iseckajte i dinstajte na ulju nekih 20-ak minuta, uz dolivanje vode po potrebi. Za to vreme oljuštite paradajz i isecite sitnije kocke, pa dodajte u luk. Papriku ispecite u rerni, oljuštite, očistite od semenki i usitnite, pa sipajte u šerpu. Dodajte so, šećer, biber, cimet i karanfilić. Kuvajte na laganoj vatri oko sat vremena uz povremeno mešanje. Pred kraj dodajte jabukovo sirće, mleveni origano i bosiljak, kao kašičicu senfa. Sve umutite stapnim mikesrom da se dobro ispasira. Kuvajte još pola sata, a ukoliko želite da bude gušću kuvajte ceo sat. Kada se prohladi prelijte u tegle ili flašice i zatvorite. Čuvajte u frižideru.
(Espreso / Stvar ukusa)