Šporet, Foto: Printscreen/Youtube/Kreativni Minion

IZNENADIĆETE SE

AKO ČISTITE OVAKO ŠPORET, ODMAH PRESTANITE: Možete da potpuno UPROPASTITI

Nisu ista pravila za čišćenje staklokeramičke ploče, indukcione i klasičanog, plinskog šporeta

Objavljeno: 01.02.2022. 11:11h > 13:55h

Svako kuvanje ili prženje hrane nosi sa sobom manje ili veće prljanje površine šporeta, a mi bi trebalo da obratimo pažnju na to kako ga čistimo.

Nisu ista pravila za čišćenje staklokeramičke ploče, indukcione i klasičanog, plinskog šporeta.

Šporet bi trebalo čistiti samo mekanim sunđerom, dok bi žicu koju koristimo za sudove valjalo izbegavati. Pogotovo kod šporeta sa staklokeramičkom pločom za kuvanje ili kod indukcione ploće. Čak i ako se neka hrana zapekla na površini, ne pribegavajte struganju oštrim predmetima.

Što se tiče sredstava za čišćenje, i ovde treba povesti računa, pogotovo kada je reč upravo o ove dve vrste površina. S obzirom na to da su vrlo osetljive, treba uvek da koristimo manje agresivna sredstva, a najbolje bi bilo da koristimo samo toplu vodu.

Takođe, koristite prirodna sredstva, kao što je soda bikarbona koja se jednostavno posipa i potom obriše krpicom od mikrofibera.

Ringle se mogu očistiti uz pomoć sirćeta i vode pomešanih u jednakoj razmeri. Ostavite da deluje nekoliko minuta i obrišite krpicom. Ne zaboravite da očistite i dugmad za šporet u toploj vodi.

A da li znate da JEDNA namirnica čisti šporet neverovatno lako?

U pitanju je kečap koji uklanja mrlje sa šporeta kao nijedno drugo sredstvo. Iznenađujuće, zar ne?

Kako biste oribali šporet kečapom sve što je potrebno da uradite je da upalite rernu i ringle, nanesete kečap i kada se malo otopi oribate.

Nemojte se više mučiti sa ribanjem zarđalih slivnika i sudopere. Sve što treba da uradite je da sipate debeo sloj kečapa preko rđe i ostavite 10 minuta. Potom isperite ključalom vodom i videćete da je kečap rastvorio svu prljavštinu i rđu.

Sigurni smo da će vas krajnji rezultati oduševiti. Ekonomično sredstvo za čišćenje će vas spasiti mukotrpnog ribanja.

Još jedna način da vam ringle zasijaju je svakako i sledeći.

Rešenje je vrlo jednostavno, a sve što vam je potrebno verovatno svaka domaćica već ima u kući. Napravite pastu za čišćenje od sastojaka koje ćete naći u produžetku teksta, a onda je ispolirajte na jedan vrlo jednostavan način.

Sastojci:

1 kesica praška za pecivo

sok od 1/2 limuna

pola čašice za rakiju tečnosti za sudove

Sve što je potrebno jeste da ove sastojke pomešate i dobićete pastu, koju nanesite na zaprljane ringle. Dobro istrljajte mekšom četkicom.

Ukoliko postoje tvrdokornije mrlje možete da ih istrljate žicom za sudove pazeći da ringle i šporet oko njih ne izgrebete. Pokvasite sunđer što toplijom vodom, pa onda i njim istrljajte površine ringle. Na kraju pokupite višak tečnosti i prebrišite ringle suvom krpom.

Dodatni trik da vaša ringla na kraju zasija kao nova je da na hladnu nanesete malo ulja koje ćete ravnomerno utrljati parčetom izgužvane aluminijumske folije.

Uz ovakav način čišćenja i poliranja ringle, čak i na veoma starom električnom šporetu, izgledaće kao da su juče izašle iz prodavnice.

(Espreso)