Kupus, Foto: Printscreen/Youtube/Moja mala kuhinja

OBOžAVAĆETE GA

OVAKO SE PRAVI SVADBARSKI KUPUS IZ GUČE: Nema ORIGINALNIJEG RECEPTA, UGREJAĆE VAM DUŠU!

Domaće suvo meso i kupus, imali šta ukusnije?

Objavljeno: 01.02.2022. 09:40h

Potrebno je:

2 kg kiselog kupusa

1/2 kg svinjskog mesa od plećke

1/2 kg junećeg mesa od buta

1/2 kg suvih, mesnatih, rebara

1/2 kg suve, mesnate, slanine

1 veća glavica crnog luka

4 veća češnja belog luka

1 puna kašika masti

1 kašika aleve paprike

biber u zrnu

lovorov list

voda

Priprema:

1. Svadbarski kupus je poželjno kuvati u zemljanom loncu. U nedostatku zemljanog lonca posudu u kojoj se kuva kupus, dobro, povezati alu folijom.

2. U manju posudu staviti mast da se rastopi. Na zagrejanu mast dodati, sitno, iseckani crni luk, da se proprži. Skloniti sa vatre i dodati alevu papriku. Promešati.

3. Kiseli kupus iseći na krupne komade. Zemljani lonac dobro premazati mašću. Na dno lonca staviti veći list kupusa i početi sa ređanjem sastojaka. Red kupusa - red proprženog luka sa alevom paprikom - red mesa... Dodati po neko zrno bibera, beli luk i lovorov list. Nastaviti ređanje dok se ne potroše svi sastojci i završiti kupusom. Zadnji red kupusa prekriti sa većim listom kupusa.

4. Složeni kupus naliti toplom vodom, do dve trećine lonca. Poklopiti i na srednjoj temperaturi pustiti da provri. Zatim smanjiti temperaturu da jelo, sasvim, polako vri. Kuvati četiri sata.

5. Ako je potrebno jelo posoliti, biljnim začinom, po ukusu.

(Espreso)