bili ste u zabludi
OVE NAMIRNICE NIKADA NE MORATE DA PERETE: Ceo život su vas POGREŠNO učili!
Kuhana testenina može se staviti pod vodu jedino ako je predviđena za salate ili za vok
Ove tri namirnice nikada ne treba da perete:
1. Jaja
Ljuska jajeta često sadrži poseban premaz kako bi se jaje zaštitilo od bakterija. Voda uništava tu zaštitu pa jaja nije dobro prati, a nema ni potrebe.
2. Testeninu
Vrhunski kuhari kažu da bi pranje testenine trebalo biti protivzakonito jer se na taj način uklanja skrob koji je kasnije potreban da bi se umak dobro spojio s testeninom. Kuhana testenina može se staviti pod vodu jedino ako je predviđena za salate ili za vok.
3. Pečurke
Pečurke dobro apsorbiraju vodu i zato nije dobra ideja prati ih pod vodom, ili još gore, namakati ih - izgubiće elastičnost i postati podložnije kvarenju.
Ako su baš jako zamazane, brzinski ih provucite kroz vodu i brzo obrišite papirnatim ubrusom. Inače, zemlja s gljiva uklanja se četkicom.
A da li znate od koje hrane virus jača? Pogledajte u nastavku
4 namirnice su posebno opasne i stvaraju pogodno tlo za razvoj virusa. Izbegavajte:
Jaja
Ova namirnica u suštini služi kao inkubator za viruse, jačajući ih i čineći ih agresivnijim.
Čak i ako jedete jaja iz slobodnog uzgoja, ona će i dalje biti hrana patogenim elementima. Virusi se hrane prirodnim hormonima koji postoji u jajima, a ima ulogu steroida za virus.
Na sličan način i mlečni proizvodi hrane viruse.
Dobro je kloniti se i svih kukuruznih proizvoda. Ovi sastojci su prisutni gotovo u svakoj pakovanoj namirnici, čak i ako je organska, zato obratite pažnju na listu sastojaka.
Kolači
Preterano konzumiranje rafiniranog šećera stvara odličnu podlogu za razvoj virusa.
Naime, šećer smanjuje sposobnost leukocita da uništavaju bakterije. Nekoliko sati nakon što uzmete komad slatkiša, vaš imunitet je oslabljen.
Životinjski proteini su, takođe, loši za oganizam, ali ne u meri kao prethodno navedene namirnice. Svakako se preporučuje smanjena doza mesa u ovom periodu.
Najbolji saveznici zdravlja u ovom trenutku su povrće i voće koje treba što više unositi. U njima se nalazi obilje vitamina koji jačaju imunitet i stvaraju zaštitinu barijeru između organizma i virusa.
Za jak imunitet najčešće se preporučuje:
Beli luk
Poznata su njegova antibakterijska svojstva, a često ga nazivaju i prirodnim antibiotikom.
Odraslima se preporučuje da ga konzumiraju 2 do 3 puta dnevno, po 1 čen, a deci četvrtina do pola čena dnevno za bolji imunitet.
Neizostavan je u zimskom periodu kada je imuni sistem prirodno slabiji, da bi se odbranio od respiratornih infekcija, prehlade i gripa. Beli luk sadrži velike količine vitamina C i B6 koji su neophodni da bismo organizam učinili otpornijim, ali i za dobro raspoloženje.
Citrusno voće
Limun, grejpfrut, mandarine i narandže sadrže obilje vitamina C i flavanoide koji se smatraju prirodnim čuvarima imunog sistema.
Vitamin C čuva ćelije našeg organizma, sprečava infekcije, a njegov nedostatak izaziva umor i oštu slabost organizma.
Limun je najbolje konzumirati kao limunadu, sa malo meda, kako ne bi prouzrokovao osetljivost želuca.
Najbolje je svakodnevno popiti čašu limunade od jednog limuna, sok od narandže ili grejpfruta.
Đumbir
Dokazano je njegovo protivupalno dejstvo, a najrasprostranjeniju upotrebu za jačanje imuniteta ima kada se pomeša sa medom.
Dva veća korena đumbira treba oprati i narendati, pa dodati u 500 g meda i konzumirati pre svakog obroka.
Dobro je i rendani đumbir dodati hrani ili napicima.
Koštunjavo voće
Koštunjavo voće je bogato omega 3 masnim kiselinama i fitosterolima koji pospešuju zdravlje celog organizma.
Sadrže vitamine B i E koji pomažu i u eliminisanju stresa.
Preporučen dnevni unos ovog voća je 50 g, a najbolje je konzumirati ga za užinu ili kao dodatak salatama ili žitaricama.
Zeleno povrće
Zeleno povrće, poput kupusa, brokolija i spanaća, učiniće mnogo za vaš organizam.
Kupus je riznica vitamina C, spanać sadrži folat, antioksidanse i vlakna, a brokoli vitamin A koji su neophodni da organizam pravilno funkcioniše.
Ove namirnice je najbolje jesti sveže ili blago skuvane kako bi se sačuvali vitamini.
(Espreso)