OBRATITE PAŽNJU
AKO RADITE OVO U KUVANJU TURSKE KAFE, ŠTETITE ZDRAVLJU: Možete se čak i OTROVATI
Koliko puta vam se desilo da ujutru, dok se još niste baš sasvim razbudili, stavite vodu u džezvu ua kafu i onako pospano prosto zaboravite na nju?!
Ne dešava se da nam sva vodi provri samo kada smo pospani dok željno čekamo taj prvi gutljaj spasonosnog napitaka za razbuđivanje. Često nam se to dogodi i kad se zapričamo sa prijateljivom koja nam je tek došla u kuću i počela da teatralno prepričava neku svoju avanturu. I dok smo trepnuli, voda u džezvi se troduplo smanjila!
I šta onda uglavnom radimo?
Zapravo u najvećem broju slučajeva samo dospemo novu vodu uostatak proključale i zakuvamo kafu.
Samo, to je veliko NE, sudeći prema nutricionistima.
Prema rečima stručnjaka ova navika nije dobra po naše zdravlje i trebalo bi je definitivno promenimo.
Kako kažu stručnjaci, duplim kuvanjem vode povećava arsen, nitriti i fluor, a čak i zdravi minerali postaju izuzetno štetni.
Prema istraživanjima da je upravo ovakva voda prilično toksična jer sadrži veliku količinu arsena i može zaista da dovede i do trovanja.
Nešto manji ali svejedno nezanemarivi problemi koji se mogu javiti dijabetes, problemi sa organima za varenje i sa kardiovaskularnim organima.
U čemu je zapravo stvar?
Kada voda predugo vri, odnosno kada je dugo izložena vrlo visokoj temperaturi, voda sadrži veliku količinu nitrita koji se pretvaraju u nitrozamine koji su u stvari kancerogeni.
Kako da rešimo ovaj problem?
Pa, vrlo lako, tako što nećemo biti lenji, već ćemo da prospremo preostalu vodu iz džezve, napunimo je novom svežom, stavimo na ringlu i ovog puta malo pažljivije motrimo na džezvu i vreme da zakuvamo kaficu!
A da li znate kako se pravi najbolja turska kafa?
Prvo i osnovno, za dobru tursku kafu potrebna je kvalitetna mešavina, i zato nemojte da štedite na njoj - pijete je iz zadovoljstva, a ne iz preke potrebe!
Drugo, malo ko zna da za tursku kafu na početku voda ne treba da proključa! U džezvi se voda zagreva do tik pred vrenje, pa se sklanja sa ringle.
Deo vode odliva se u šoljicu, a u ostatak se dodaje kafa (po jednu bogatu kašičicu za svaku šoljicu ili više ako su šolje veće ili volite veoma jaku kafu).
Promešajte da nema grudvica,pa vratite na vatru i kad naraste do ivice džezve ponovo sklonite sa vatre i dodajte vodu koju ste na početku odlili. Opet vratite na vruću ringlu i ostavite da provri.
Sklonite sa šporeta, sačekajte nekoliko sekundi i dodajte kašičicu hladne vode. Tada je kafa spremna za služenje!
Osnovne greške kod pripreme kafe:
- Previše mešanja ubija ukus;
- Ostavljanje da se nekoliko puta podigne do vrha džezve uništava penu i menja ukus kafe;
- Mešanje nakon što je kafa zakuvana, provrela i sklonjena sa ringle takođe će izmeniti ukus omiljenog jutarnjeg napitka;
- Ukoliko se kafa zaslađuje, šećer je najbolje dodati još dok je voda hladna u džezvi, pre dodavanja i zakuvavanja kafe.
Probajte i sami ćete se uveriti koliko je ukus drugačiji - bolji!
(Espreso)