Hleb, Foto: Printscreen

vaŽno

AKO STE U 30-OJ, USPORITE SA OVOM HRANOM: Ili možete da OBOLITE OD OVOGA

Namirnice koje unosimo u organizam direktno utiču na naše zdravlje

Objavljeno: 31.01.2022. 09:24h > 14:55h

Većina ljudi ne razmišlja o zdravlju i pravilnoj ishrani sve do onda kada počnu da osećaju prve simptome koji su posledica nezdravog načina života.

Postoji stara izreka koja glasi: "Zdravlje se čuva kad ga imaš", a sa njom su saglasni i stručnjaci.

Zbog promena koje se sa godinama dešavaju u našem telu dolazi do revizije mnogih navika, uključujući i ishranu.

Stručnjaci kažu da se naše telo kada napunimo 30 godina menja i da bi u skladu s tim trebalo promeniti i jelovnik.

Kako se bližimo srednjim godinama, raste rizik od razvoja brojnih bolesti, a ishrana u tome igra važnu ulogu.

Pravilni odabir namirnica pomaže u prevenciji raznih bolesti kao što su dijabetes i bolesti srca.

Prema istraživanjima stručnjaka i nutricionista, ovu hranu bi trebalo da izbegavate kada napunite 30 godina.Stoga, krenite odmah i povećajte šanse da starost dočekate zdravi i u formi.

1.Voćni jogurt

Odlučili ste da smanjite unos slatkog?Mnogi izvori šećera kriju se u manje očiglednim namirnicama, poput hleba, kečapa i - voćnog jogurta. Da li ste znali da čaša voćnog jogurta zadrži više od 40 grama šećera?

Stručnjaci tvrde da žene ne bi trebalo da unose više od 25 grama šećera, a muškarci ne više od 38, a samo jedna čaša voćnog jogurta premašuje dnevnu dozu za oba pola.

Umesto voćnog jogurta odaberite grčki jogurt i pomešajte ga sa svežim bobičastim voćem.

2.Beli hleb i peciva

FOTO: Printscreen
FOTO: Printscreen/Youtube/ Jelajelena Petrovic
FOTO: Printscreen:Instagram
FOTO: Printscreen
FOTO: Daily Mail printscreen
FOTO: Profimedia
FOTO: Shutterstock
FOTO: PRINTSCREEN/YT/ HOME KITCHEN WITH DANNY
FOTO: Filip Plavčić, Privatna arhiva, Ilustracija

Telo rafinirane ugljene hidrate pretvara u šećer, a zatim u glukozu.Glukoza je hranjiva supstanca koja oštećuje kolagen i druge proteine koji se bore protiv bora.

S druge strane,integralne žitarice pomažu u održavanju nivoa šećera u krvi stabilnim, što doprinosi očuvanju telesne težine i mršavljenju.

3.Margarin

foto: Youtube printscreen / OnePotChefShow

Margarin je pun transmasti, koje se povezuju sa srčanim bolestima i mogu ubrzati proces starenja jer kožu čine osetljivijom na ultraljubičasto zračenje.

4.Konzervirana hrana

foto: Printscreen

Iako je jednostavna za upotrebu, tokom prerade se koristi mnogo štetnih aditiva, soli ili šećera.Dugotrajna upotreba konzervirane hrane nije samo vrlo štetna za zdravlje, već i ubrzava degeneraciju i starenje svih tkiva.

(Espreso)