pasulj, Foto: Profimedia

KORISNI SAVETI iz kuhinje

EVO KAKO DA BRŽE SKUVATE PASULJ: Ima i jedna FORA sa RAKIJOM!

Uz ove jednostavne trikove brže ćete skuvati pasulj

Objavljeno: 30.01.2022. 21:28h

Jedno od omiljenih jela na ovim prostorima zasigurno je pasulj, bilo da se radi o čorbastom, ili o prebrancu zapečenom u rerni. Domaćice ga posebno vole, jer imaju ručak za više dana, ali ponekad se susreću sa problemom kada je kuvanje u pitanju. Nekada je pasulju potrebno i više sati dok se skroz ne skuva.

Otkrivamo vam kako da uz jednostavne trikove brže pripremite omiljeni ručak za celu porodicu.

FOTO: RINA
FOTO: PRINTSCREEN/YT/ HOME KITCHEN WITH DANNY
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia

1. Soda bikarbona

Većina domaćica zna da bi pasulj trebalo potopiti preko noći u hladnu vodu. Ali, da bi se brže skuvao, "pozovite u pomoć" sodu bikarbonu.

Naime, dobro je da prilikom kuvanja pasulja u prvoj vodi dodate kašičicu sode bikarbone. Ostavite pasulj da se krčka najmanje 15 minuta, a potom ocedite vodu i dodajte malo ulja.

2. Domaća rakija

Pasulj koji ćete kuvati nalijte hladnom vodom u odnosu 4:1 , odnosno da na pola kilograma pasulja, ide dva litra vode. U to dodajte 50 ml rakije i sve zajedno prokuvajte.Kada na ovaj način kuvate pasulj , iskustvo kaže da je dovoljno da se krčka 45-50 minuta i da bude potpuno spremljen.

Naravno da vreme koje ćete potrošiti za kuvanje najviše zavisi pre svega od njegove vrste i kvaliteta. Nekvalitetan i stari pasulj se teško kuva i može da ostane "žilav" i posle duge termičke obrade.

(Espreso / Stvar ukusa)