MALO DRUGAČIJE
OVAKO FRANCUSKINJE MESE TESTO: Razlikuje se od NAŠIH DOMAĆICA (RECEPT)
Pre pečenja ih možete posuti susamom, kimom, makom...
Pred vama je recept za univerzalno testo bez jaja.
Od testa pripremljenog prema ovom receptu možete praviti slane ili slatke kiflice, kao i različita peciva i hlebove. Količine u receptu su veće, pa deo testa možete čuvati u frižideru ili zamrzivaču, međutim, ako želite odmah da ga iskoristite smanjite malo količinu brašna.
Sastojci:
10 do 12 šolja brašna (šolja od 200 ml)
4 šolja tople vode
6 kašičica šećera
4 kašičice suvog kvasca
1 šolja ulja
2 male kašičice soli
Priprema:
Pomešajte vodu, šećer i kvasac pa ostavite dva do tri minuta. Potom dodajte ulje, so i brašno. Zamesite testo, mora biti vlažno, ali ne i lepljivo. Ostaviteda odmara 10ak minuta pa ga premesite. Ponovite isti postupak 4 do 5 puta. Kada frmirate oblik koji želite pecite na 200 stepeni 20 do 30 minuta, zavisno od debljine testa.
Od ovog testa možete pripremati različite vrste peciva. Presecite ga 3 dela i ispecite francuske dugačke vekne. Ako ubacite kockice čokolade, dobićete čokoladni hleb. Od njega možete praviti i kiflice - prazne ili punjene slanim ili slatkim filom. Pre pečenja ih možete posuti susamom, kimom, makom...
(Espreso / Stvar ukusa)