TRIKOVI IZ KUHINJE
TAJNA MEKOG HLEBA: Dodajte 1 namirnicu u TESTO i dobićete NAJUKUSNIJI IKADA (RECEPT)
Iznenadićete se mekoćom ovog domaćeg hleba
Ukoliko vam kada mesite hleb on bude tvrd, a testo gnjecavo, ne očajavajte. Dodajte u testo krompir ili 2 i ono će biti mekano i vazdušasto. Možete ovaj hleb peći iz jednog dela u obliku vekne ili napraviti više manjih pogačica.
Sastojci:
2 kuvana krompira
500 g brašna
2 kašičice šećera
7 g suvog kvasca
230 g vode ( po potrebi)
2 kašičice soli
30 g ulja
Priprema:
Izbockajte krompir pa ga stavite u mikrotalasnu na10ak minuta pa izgnječite. U većoj činiji pomešajte krompir, brašno, šećer, ulje, so, kvasac, pa zamesite testo rukama. Izvadite na pobrašnjenu površinu pa još malo mesite. Činiju, u kojoj ste malopre mesili premažite uljem pa vratite testo, pokrijte i ostavite da odmara 2 sata.
Nakon toga razvijte testo u oblik vekne pa zasecite na 6 delova. Od svakog dela pravite male loptice (kajzerice) i ređajte u pleh obložen pek papirom. Prekrijte zatim pleh prijanjajućom folijom pa ostavite 20 min tako. Pecite na 180 stepeni pola sata.
(Espreso / Stvar ukusa)