SLATKIŠ
BELI ČUPAVCI, NOVA VERZIJA OMILJENE POSLASTICE KOD SRBA: Glazura od koje se KOLAČ TOPI U USTIMA (RECEPT)
Kada se malo prohladi kocke uvaljajte u glazuru, potom u kokos
Svima su nam dobro poznati čupavci od čokolade, koji su se često nalaze na stolu širom Srbije. Donosimo vam malo izmenjenu varijatnu ovog vazušastog kolača sa kokosom. Umesto glazure od tamne čokolade sada se koristi bela čokolada, uz slatku pavlaku koja kolačima daje neodoljiv ukus i još veću sočnost.
6 jaja
4 kašike šećera
6 kašika brašna
150 ml ulja
pola kašičice praška za pecivo
Za glazuru:
200 g bele čokolade
250 ml mleka
250 ml slatke pavlake
100 g kokosa
Priprema:
Žumanca i belanca odvojite, pa žumanca umutite mikserom zajedno sa šećerom. Lagano dodajte ulje ne prestajući da mutite. U drugoj činiji umutite belanca u čvrts sneg. U žumanca neizmenično dodajte po kašiku belanaca, brašna i prašak za pecivo, lagano mešajući. Uključite rernu na 180 stepeni. Namažite pleh, malo pospite brašnom, ulijte smesu za biskvit i pecite oko pola sata. Kolač je gotov kad se ivice testa odvoje od ivica pleha. Ostavite da se ohladi, pa ga isecite na kocke. Za preliv u mleko i slatku pavlaku izlomite čololadu i sve zagrevajte uz konstantno mešanje, dok se čokolada skroz ne istopi. Vodite računa da vam ne provri. Kada se malo prohladi kocke uvaljajte u glazuru, potom u kokos.
(Espreso / Stvar ukusa)