Avokado, Foto: AP

paŽnja

OVE NAMIRNICE NE SMETE PRESTATI JESTI: Inače činite sebi "medveđu uslugu"

.Ovsene pahuljice doprinose i zdravlju kostiju jer sadrže kalcijum i magnezijum, koji podržavaju apsorpciju kalcijuma aktiviranjem vitamina D

Objavljeno: 28.01.2022. 15:55h

Neke namirnice imaju puno hranljivih sastojaka i mogu brzo da nas zasite a od njih se nećemo ugojiti. Avokado sadrži puno zdravih masti i vlakana koje daju sitost. Zahvaljujući kalijumu, avokado pomaže u snižavanju krvnog pritiska.

Ovsena kaša ima beta glukan, topljiva vlakna koja usporavaju probavu, što čini da se osećamo sitim.Ovsene pahuljice doprinose i zdravlju kostiju jer sadrže kalcijum i magnezijum, koji podržavaju apsorpciju kalcijuma aktiviranjem vitamina D.

Banana je sjajan izvor vlakana, koja usporavaju prolaz hrane kroz probavni sistem i tako pomaže da satima ne osetimo glad.Takođe, predstavlja izvor ugljenih hidrata koji daju energiju.

A znate li kako avokado utiče na vaš organizam?

FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Printscreen/Instagram/fooddeco
FOTO: AP
FOTO: Profimedia
FOTO: AP
FOTO: Profimedia

Jasmin Probst, profesorka na Fakultetu Wollongong u Australiji, želela je da istraži delovanja avokada na različite zdravstvene metrike. Ona i tim istraživača analizirali su postojeća istraživanja u nacionalnoj anketi o prehrani i telesnoj aktivnosti od 2011. do 2012. godine.

Proučili su informacije o konzumaciji avokada u australijskoj populaciji, kao i potrošnji drugih hranljivih stvari. Na temelju analize, zaključili su da je avokado snažno povezan s nizom pozitivnih zdravstvenih pokazatelja. Kao prvo, povećani unos avokada bio je u korelaciji s nižom telesnom težinom i manjom širinom struka.

- Primetili smo da je veća konzumacija avokada bila povezana i sa značajno manjom konzumacijom 'brze' hrane - dodaje Probst.

Ovi rezultati potvrđuju ono što se već zna o avokadu, a to je da je super izvor zdravih masti, siromašan ugljenohidratima i bogat vlaknima i da je odlična opcija da ostanete siti. Avokado je takođe prepun vitaminima i mineralima, a autori studije napominju da čak deluje i kao pojačivač 'hranljivih stvari' kada se jede s drugom hranom, jer su mnogi hranjivi sastojci topljivi u mastima, piše mbg.

Korisni sastojci

Avokado ima malu energetsku vrednost pa je pogodan za dijetalnu ishranu, ali je zato bogat mineralima, vitaminima i drugim korisnim sastojcima. Plod u sebi sadrži korisne sastojke:

bakar

beta-sitosterol

beta-karoten

biljna vlakna

biljne masti

vitamin A

vitamin B

vitamin C

vitamin E

gvožđe

glutation

dijetalna vlakna

zeaksantin

kalijum

lutein

magnezijum

natrijum

niacin

mononezasićene masti

proteine

riboflavine

ugljene hidrate

folnu kiselinu

šećer

Primena u ishrani

Koristi u ishrani sirov: kao prilog jelima, kao sos ili kao salata posoljen, zaliven limunovim sokom i maslinovim uljem. Uz avokado se može koristiti beli luk i drugi začini. Korisno je i avokadovo ulje, pa se i ono upotrebljava u ishrani. Korišćenje Pored upotrebe u ishrani, avokado se zbog svog povoljnog delovanja na kožu koristi i u kozmetici kao sastojak mnogih kozmetičkih preparata, ili kao maska za lice. Lekovito dejstvo Avokado spada u antioksidanse i brze čistače organizma, a pomaže u lečenju nekih bolesti i tegoba:

alergije

anemija

anksioznost

astma

bolesti srca

bronhitis, prehlade i grip

visok krvni pritisak

gojaznost

gubitak koncentracije

depresija

dijabetes

impotencija

infarkt

kašalj

kamen u bubregu

makularna degeneracija

migrena

neke vrste raka

neplodnost

nesanica

nervoza

osteoporoza

osteoartritis

povišeni nivo holesterola u krvi

povoljno utiče na metaboizam

povoljno utiče na ravnotežu elektrolita

povoljno deluje u trudnoći

povoljno utiče na PMS

problemi sa prostatom

problemi sa mišićima

problemi sa krvnim sudovima

problemi sa cirkulacijom

razdražljivost

reumatoidni artritis

očne bolesti

sinuzitis

smanjenje umora

stres

usporava procese starenja

štiti od UV zračenja

Zaključak

Na osnovu svega što je napisano, lako se može zaključiti da ukoliko imate mogućnosti, avokado treba uvrstiti u jelovnik.

(Espreso)