jeste li znali?
OD OVIH NAMIRNICA SE NE GOJITE: Jedite ih do MILE VOLJE
Banana je sjajan izvor vlakana, koja usporavaju prolaz hrane kroz probavni sistem
Veoma je teško suzdržati se od hrane kada pokušavate da smršate. Međutim, postoje namirnice koje možete jesti, a da se ne ugojite
Neke namirnice imaju puno hranljivih sastojaka i mogu brzo da nas zasite a od njih se nećemo ugojiti. Avokado sadrži puno zdravih masti i vlakana koje daju sitost. Zahvaljujući kalijumu, avokado pomaže u snižavanju krvnog pritiska.
Ovsena kaša ima beta glukan, topljiva vlakna koja usporavaju probavu, što čini da se osećamo sitim. Ovsene pahuljice doprinose i zdravlju kostiju jer sadrže kalcijum i magnezijum, koji podržavaju apsorpciju kalcijuma aktiviranjem vitamina D.
A da li znate koja hrana izaziva zavisnost?
Odgovor leži u reakciji našeg mozga na neke namirnice koje rezultiraju oslobađanjem dopamina i drugih hemikalija u mozgu odgovornih za dobro raspoloženje, posebno na hranu s puno šećera, soli i masnoća.
Takva hrana u nama izaziva snažan osećaj zadovoljstva, i što je više jedemo, imamo veću želju za još.
- Budući da mozak voli osećaj izazvan dopaminskim otpuštanjem, sve više žudi za unosom takvih namirnica, a to može stvoriti začarani krug zavisnosti - pojasnila je dr. Ašvini Mašru, dijetetičarka u Malvernu u SAD-u.
Želite li da se rešte te zavisnosti, morate nekoliko dana svim silama odolevati takvoj hrani - i jaka želja za njom će nestati. Prvi put kada je opet stavite u usta, žudnja za još će se opet pojaviti.
Ovo je hrana koja izaziva zavisnost:
Čokolada
Čokolada je jedna od namirnica koja izaziva najviše zavisnosti. Ona stimuliše iste centre za užitak u mozgu kao i alkohol i određeni lekovi. Osim toga, topljenje čokolade u ustima stvara toliko lep osećaj da se stimuliše pojačana proizvodnja oksitocina, hormona koji popravlja raspoloženje. S vremenom naš mozak počinje tražiti dopaminski udar, a svaki put kada pojedemo čokoladu, ta želja se pojačava.
Sir
Sir sadrži visoke količine masnoće i holesterola, a sadrži i supstancu kazomorfin koja se veže na opioidne receptore u mozgu i stvara osećaj ugodnosti.
- Kazomorfini se pričvršćuju na neurotransmitere u našem mozgu i oslobađaju dopamin, a to često dovodi do toga da želimo još više sira - kaže dr. Nil Barnard, autor knjige "The Cheese Trap" i dodaje da prosečni Amerikanac danas pojede 30 kilograma više sira godišnje nego pre 100 godina.
- Sir ima svoje zdravstvene prednosti, ali može biti ozbiljno zarazan - napominje.
Jednostavni ugljenohidrati
Primer zavisnosti o jednostavnimugljenohidratima je grickanje čipsa, štapića, pereca... U takvim namirnicama nema poticajnih spojeva koji se veže za receptore u mozgu i stvaraju osećaj euforije, koji su stimulativni i stvaraju zavisnost. Ali, postoji nešto drugo, prenosi Reader's digest.
- Jednostavni ugljenohidrati se smatraju zaraznima jer uzrokuju brzo oslobađanje glukoze, a to brzo povećava nivo energije u čoveku - objasnila je Selina Džinn, nutricionista iz SAD-a.
- Ta energija se brzo iskoristiti, a onda ste prisiljeni jesti još jednostavnih ugljenohidrata kako bi se nivo šećera u krvi podigla - dodala je.
Slatki napici
Tu se radi o gaziranim sokovima koji pružaju vrlo malo hranjivih tvari, ali znaju sadržavati puno šećera. Kao i mnoge poslastice, i gazirani napici mogu podstaknuti oslobađanje dopamina, a ako tome dodate kofein, dolazi do dvostrukog naleta energije.
- Kada ste zavisni o kofeinu, možete razviti neugodne simptome prestanete li ga unositi - tromost, glavobolje i neraspoloženje - kaže dr. Mašru.
Prženi krompirići
Oni su obično hrskavi, topli i slani, a to je trostruka opasnost koja signalizira jeziku i mozgu da žele još. Masnoća u prženim krompirićima pokreće receptore u našem mozgu i crevima koji pak pojačavaju želju da se pojede više.
Sladoled
Žudnja za sladoledom može biti nezasitna, a sve zbog šećera i kremaste teksture koja stvara ugodu na jeziku.
- Istraživači se slažu da hrana poput sladoleda, u čijoj osnovi su pavlaka i mleko, stimuliše mozak na isti način kao i neki lekovi - potičući ponašanje koje nalikuje zavisnosti - kaže dr. Keri Glasman, dijetetičarka iz Njujorka.
- Kad se vaše telo navikne na šećer, osećate se nekako mrzovoljno ako ga konzumirate manje, što uzrokuje to da još više žudite za slatkim - dodala je.
Pizza
Bez obzira kakva je, pizza je pri vrhu lestvice namirnica koje izazivaju zavisnost, pokazala je studija Univerziteta Mičigen. Zato, što je više jedete, više ćete razmišljati o tome da pojedete još. Razlog tome je nagli skok pa pad šećera u krvi pa opet osećate glad.
(Espreso)