vaŽno
OVO POVRĆE JEDITE SAMO KUVANO I NIKAKO DRUGAČIJE! Inače ste u opasnosti
Radi zdravlja i forme, što više treba jesti sveže voće i povrće, međutim postoje neke namirnice koje su mnogo zdravije ukoliko se termički obrade, savetuju stručnjaci
Australijski nutricionista Li Holms objašnjava kako je sam način pripreme hrane veoma važan, jer kuvanjem mnogi plodovi gube hranljive sastojke, a opet neke ovakvom obradom oslobađaju više određenih vitamina. Ako želite da se hranite zdravo, pogledajte kako treba da spremate svoje omiljene obroke.
Cvekla
Bogata vlaknima, vitaminom C, kalijumom, manganom i kompleksom vitamina B, odnosno folatima - hranljivim supstancama koje jačaju imunitet, podižu energiju i deluju protiv upala. Salata od cvekle zdravija je ako je ne kuvate, jer visoka temperatura smanjuje koncentraciju folata (B vitamina) čak za četvrtinu. Folati su deo kompleksa B vitamina i potrebni su za stvaranje crvenih i belih krvnih zrnaca u koštanoj srži.
Brokoli
Ukusan je kada se kuva na pari, ali je mnogo zdravije jesti ga u sirovom stanju. Bogat vitaminom C, kalcijumom, kalijumom, belančevinama i prirodnim biljnim jedinjenjem koje usporava starenje. Rezultati jedne studije pokazali su da je koža osoba koje jedu ovu namirnicu u sirovom obliku blistavija i s manje izraženim borama.
Crvena paprika
Sadrži vitamine C, B6 i E kao i magnezijum, čija se koncentracija odmah smanjuje ako je skuvate. Ako paprike ipak više volite termički obrađene, kratko ih pržite ili zapecite, jer će tako sačuvati vitamine.
Beli luk
Poznat je kao prirodni antibiotik sa antigljivičnim i antivirusnim svojstvima zahvaljujući alicinu, koji se nalazi jedino u sirovom belom luku.
Paradajz
Najčešće ga jedemo sirovog u salatama, ali je mnogo zdraviji kuvan. Sadrži prirodno jedinjenje likopen, antioksidans koji se nalazi u svom voću i povrću jarkih boja. Likopen se lakše apsorbuje kada se paradajz izloži visokoj temperaturi, odnosno kada se kuva, a štiti od kardiovaskularnih oboljenja i dobar je za srce.
Patlidžan
Kuvanjem se povećava nivo antocijanina, fitonutrijenta koji se nalazi u koži i štiti je. Patlidžan je bogat vitaminima, mineralima, vlaknima i antioksidansima, čija se uloga višestruko poveća na višoj temperaturi.
Šargarepa
Odličan izvor beta-karotena, vlakana, vitamina K1, kalijuma i antioksidanata. Iako je ukusna i sirova, kuvanjem se povećava sadržaj hranljivih materija. Kuvana šargarepa sadrži više beta-karotena, antioksidansa koji se u telu pretvara u vitamin A, što je dobro za oči i imunološki sistem.
(Espreso)