NJAM NJAM
DA BI VAM KROMPIRUŠA BILA HRSKAVA I MEKANA, DODAJTE JOJ OVAJ PRELIV: Na prvi zalogaj će BITI SOČNIJA! (RECEPT)
Poklopite drugom tepsijom i ostavite par minuta
Preko gotove pite krompiruše sipajte preliv koji će je učiniti hrskavom ili mekanom.
Pitu krompirušu ste pravili često i ne postoji osoba koja će odbiti parče. Odlična je za doručak ili večeru uz čašu domaćeg jogurta. Ovaj recept od svih drugih izdvaja preliv. Kada je pita gotova ona se preliva, a ako želite da bude mekana preliv ostavite da upije, a ako želite da bude hrskava na vrhu, višak preliva izlijte.
Sastojci:
Za testo:
500 g brašna
300 ml vode
20 ml ulja
1 kašika sirćeta
10 g soli
Za punjenje:
300 g krompira
30 ml ulja
60 g crnog luka
Za preliv:
150-200 ml vode
25 g maslaca
1 kašika maslinovog ulja
Priprema:
Pomešajte vodu, ulje i sirće sa malo soli. Sipajte u brašno i umesite testo. Pokrije i ostavite da odmori 20 minuta. Podelite testo na 4 dela i oblikujte loptice. Svaku razvucite na tanak krug, pokrijte i ostavite da odmori nekih 20 minuta. Svaki krug prstima razvucite tanko, skoro providno. Premažite uljem. Krompir skuvajte, a luk iseckajte i propržite. Zatim pomešajte i ispasirajte. Sipajte na koru krompir po širini i urolajte, pa napravite kao puža. Ređajte na pleh obložen pek papirom i premažite umućenim jajetom. Pecite u rerni na 180°C oko 25 minuta. Sastojke za preliv skuvajte u tiganju, kada se sjedine prelijte vruću pitu. Poklopite drugom tepsijom i ostavite par minuta.
(Espreso / Stvar ukusa)