žvakanje
DA LI ZNATE KAKO ŽVAKA UTIČE NA VAŠE TELO? Ovo ćete IZ CUGA PROČITATI
Žvakaća guma bez šećera je odlično sredstvo za ubijanje bakterija koje napadaju zube
Iako se prevashodno vezuje za mlađe generacije, ova navika datira još iz perioda od pre 5.000 godina. Ljudi su tada žvakali komade katrana od brezove kore. Imala je antiseptičko svojstvo i druga lekovita dejstva, piše Brightside.me, a prenosi Objektiv.
Ukoliko ste mislili da su današnje žvake beskorisne, odnosno “samo prepune šećera“, iako proizvođači kažu da su bez, žvakaće gume i te kako mogu da utiču na naše telo.
Imaju dobre, ali i loše strane i ovo su neke od njih:
Utiče na zube
Žvakaća guma bez šećera je odlično sredstvo za ubijanje bakterija koje napadaju zube. Štiti ih od propadanja i gingivitisa tako što stvara dodatnu pljuvačku koja ispira kiseline i ostatke hrane. Jača zubnu pulpu primenom dodatka kalcijuma i fosfata. Ukoliko sadrži šećer, onda negativno utiče na zdravlje zuba. Bakterije koje žive u usnoj duplji probavljaju šećer pre nego on stigne u želudac, što rezultira nakupljanjem naslaga na zubima. Vremenom se, zbog toga, povećava i karijes.
Poboljšava memoriju
Žvakanje povećava puls, protok krvi i isporuku kiseonika u mozak. Jedno od pozitivnih dejstava je kognitivni podsticaj koji doživljavaš: Poboljšava budnost, razmišljanje, donošenje odluka i pamćenje. To, nažalost, ne deluje dugoročno već samo ukoliko žvaku žvaćete pre ili tokom posebno zahtevnih zadataka.
Pomaže u gubitku kilograma
Nakon žvakanja žvakaće gume ujutro, ljudi manje osećaju glad. Žvaka je slatkog ukusa i sadrži malo kalorija, pa bi mogla da vam pomogne u smanjenju grickanja tokom dana. Loša strana toga jeste da reputacija žvake kao dijetetskog pomagala može da napraviti kontra dejstvo i da zavara tvoj mozak da pomisli da si gladna. Pogotovo ako je reč o žvakaćim gumama sa mentom čiji ukus se bolje slaže sa nezdravom hranom nego sa voćem sa kojim stvara neželjen ukus u ustima.
Stvara probleme sa vilicom
Stalno žvakanje može da dovede do poremećaja koji utiče na zglobove vilice i mišiće oko usta. Kretanje vilice prilikom konzumacije hrane, smejanja i govora je propraćeno bolom koji se zatim širi na vrat i ramena. Ukoliko žvaku žvaćete u trenucima stresa, rizik je posebno veliki, jer ljudi tada imaju tendenciju da nesvesno jače stiskaju zube.
Utiče na probavni sistem
Kada žvaćete žvaku, stvarate dodatnu pljuvačku, a to smanjuje šanse za mučninu i razne nelagodnosti u stomaku. Međutim, isto tako dolazi i do gutanja vazduha, što bi moglo da rezultira gasovima koji mogu da dovedu do nadutosti. Takođe, šećerni alkoholi koji se često koriste kao zaslađivači u žvakaćim gumama deluju purgativno (pročišćavajuće), uzrokujući grčeve, bolove u stomaku i dijareju.
Smanjuje želudačnu kiselinu
Žvakanje žvake, nakon obroka, može da smanji nivo kiseline u jednjaku. Protok pljuvačke razređuje i neutrališe kiselinu nakon teške hrane, a to može da pomogne u smanjenju refluksa kiseline.
Utiče na mozak
Žvakanje žvake je odlično u borbi protiv stresa i za poboljšanje raspoloženja. Smanjuje nivo kortizola, hormona stresa, a jednostavan čin žvakanja opušta većinu ljudi, otklanja anksioznost i umor, ali i podiže raspoloženje tokom dana. Međutim, stalni pritisak na vilicu povećava količinu i učestalost migrena i glavobolja od napetosti. U najgorem slučaju može da dovede do hroničnih glavobolja. Ukoliko već imate predispoziciju za migrene, izbegavajte žvakaće gume.
(Espreso)