Pihtije, Foto: Printscreen/Youtube/ Bokina kuhinja

PREDLOG

NIŠKE PIHTIJE KOJE MORATE DA PROBATE: Tradicionalni recept sa JUGA SRBIJE, ove trikove ISPROBAJTE za SAVRŠEN UKUS

Služiti ih sa sirćetom ili majonezom u koji treba dodati rendani ren

Objavljeno: 26.01.2022. 18:37h

Niške pihtije su tradicionalni recept sa juga Srbija, a ukus im je fenomenalan.

Sastojci za ovo fenomenalno jelo su drugačiji. Biće vam potrebno:

FOTO: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic
FOTO: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic
FOTO: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic
FOTO: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic

1½ kilogram očišćenih svinjskih nogu, njuška, uši i rep

Kokošije nožice

Dve teleće ili juneće nogice

3 lovorova lista

biber

zelen (celer, peršun, paškanat)

malo soli

glavica crnog luka

glavica belog luka

Priprema:

Meso dobro oprati i staviti u veći lonac, zatim preliti vodom da meso ogrezne. Staviti na šporet i lagano kuvati. Penu pažljivo skinuti kad se pojavi, pa dodati dodati zelen,lovor, biber, 1 glavicu crnog luka, 1 glavicu belog luka, nekoliko zrna najgevirca i malo soli.

Kuvanje treba da traje dok meso ne počne da se odvaja od kostoji. Računajtte na minimum pet sati, jer se pihtije pripremaju na slaboj vatri. Međutim, treba paziti i na vodu od pihtija, jer ona treba da bude više lepljiva, i to je znak da će se pihtije stegnuti. Lonac skinuti sa vatre i ostaviti ga da sadržaj malo odstoji. Pokupiti mast koja pliva po površini čorbe.

Prvo sve procediti kroz sito, meso skinuti sa kostiju i rasporediti u nekoliko dubokih tanjira. Pored mesa mogu se staviti i 2 tvrdo kuvana i na kolutove isečena jajeta. Sve to preliti proceđenom čorbom i ostaviti na hladno mesto da se pihtije stegnu. Služiti ih sa sirćetom ili majonezom u koji treba dodati rendani ren.

(Espreso / Najžena)