NEKO VOLI NEKO NE
SARMA KAKVU NIKADA NISTE PROBALI: A od njenog tajnog sastojka MNOGIMA SE OKREĆE ŽELUDAC! (RECEPT)
Sarmice poslužite uz kiselo mleko ili pavlaku i domaći hleb
Sarmica od iznutrica nekada se podrazumevala na svakoj slavskoj trpezi. Iako neki sa neodobravanjem gledaju na jela ovog tipa, činjenica je da su ona delikates.
U prošlim vremenima mnogo više se vodilo računa da o tome da se što manje namirnica i hrane baca, pa se pretpostavlja da je tako i ovo jelo nastalo.
Jedno je sigurno - ovakvo jelo ili obožavate da jedete ili ne volite da ga vidite ni na fotografiji.
1 kg jagnjećih iznutrica
1 trbušna maramica
3 glavice crnog luka
3 velika čena belog luka
50 ml ulja
50 gr pirinča
4 jaja
so, biber u zrnu
nekoliko listova lovora
sirće
voda
Priprema:
Maramicu i iznutrice držite u hladnoj vodi sa dodatkom pola šolje sirćeta nekoliko sati. Vodu promenite nekoliko puta u tom periodu.
znutrice stavite da se kuvaju u slanoj vodi, pa dodajte lovorov list i zrna bibera.
Skuvane iznutrice iseckajte sitno ili sameljite krupnije.
Luk sitno iseckajte, beli luk izgnječite, pa sve zajedno prodinstajte na ulju. Pirinač skuvajte uobičajeno.
Iznutrice, izdinstani luk, pirinač i jaja sjedinite u kompaktnu smesu. Začinite po ukusu solju i biberom.
Maramicu isecite na jednake delove, otprilike na kvadrate 15x15 cm, pa punite smesom i motajte u sarmice, vodeći računa da fil ne ispada.
Sarmice poređajte jednu do druge u podmazanu posudu i pecite oko 30 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.
Sarmice poslužite uz kiselo mleko ili pavlaku i domaći hleb.
(Espreso / Telegraf)