Prženice, Foto: Printscreen/Youtube/Moja mala kuhinja

NJAM!

I ŠPANCI PRAVE PRŽENICE: Ovo je njihova verzija, baš se razlikuje (RECEPT)

Treba znati i da se za recept koristi alkohol

Objavljeno: 22.01.2022. 13:31h

Prženice ili pofezne, kako god da zovete pohovani stari hlebih svi ga vole kao opciju za večeru ili doručak. Tako je i u Španiji gde ovo jelo nosi ime torrijas. One liče na naše prženice, ali reč je zapravo o kombinaciji francuskog hleba i engleskog pudinga.

Torrijas imaju hrskavi omotač i vrlo mekanu sredinu, a poslužuju se sa šećerom ili obilno zaliven medom. Važno je pak koristiti stari hleb kako se kriške ne bi raspale tokom namakanja u slasnom umaku.

Treba znati i da se za recept koristi alkohol, pa se ovo slatko jelo češće priprema kao desert, a manje kao doručak.

FOTO: Printscreen/Youtube/ Home kitchen with Danny
FOTO: Printscreen Youtube / Bokina kuhinja
FOTO: Printscreen
FOTO: Printscreen/Youtube/ Home kitchen with Danny
FOTO: Printscreen/Youtube/Moja mala kuhinja

Potrebno:

340 g starog hleba, može baget ili običan hleb

250 ml maslinovog ulja

100 g šećera

80 ml šerija

4 velika jaja

1 l punomasnog mleka

1 štapić cimeta

korica narandže

korica limuna

med za posluživanje

FOTO: Printscreen/Youtube/Fuller Farm
FOTO: Printscreen/Youtube
FOTO: Profimedia

Priprema:

Narendajte koricu limuna i narandže pa ih stavite u lonac zajedno s mlekom, šećerom i štapićem cimeta. Kada zavri, uklonite lonac s vatre i umešajte šeri. Dobro promešajte i pustite da se malo ohladi.

Stari hleb narežite na kriške debljine oko 2,5 centimetara te ih položite na pleh za pečenje.

Smesu na bazi mleka prelijte preko svake kriške i pustite da se namače oko pet minuta. Okrenite kriške hleba na drugu stranu i pustite da se hleb namače još pet minuta. Sredina hleba trebalo bi da bude mekana, ali kriška se ne bi smela raspadati u rukama.

U tiganju ili većoj šerpi zagrejte maslinovo ulje. Umutite jaja pa svaku krišku kruha umočite u jaja, otresite višak i stavite da se pržiti u zagrejano ulje. Pržite hleb dok ne dobije zlatno smeđu boju otprilike 3-4 minute sa svake strane. Prebacite na papir za upijanje masnoće.

Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke.

Poslužite toplo sa medom.

(Espreso / Noizz)