Spanać, Foto: Profimedia

OPREZ!

SPANAĆ NIKAKO NE SMETE DA PODGREVATE! Razlog je jako važan, posledice mogu biti OPASNE

Kada spanać odstoji, posebno ako je termički obrađen, količina nitrata se povećava

Objavljeno: 22.01.2022. 08:13h

Spanać spada u grupu lisnatog povrća koje sadrži relativno visok nivo nitrata, koje resorbuje iz zemlje preko korena.

Kada spanać odstoji, posebno ako je termički obrađen, količina nitrata se povećava, a oni se u kuvanom spanaću procesom vrenja pretvaraju u nitrite.

Oni su opasni jer se u organizmu spajaju s aminima i stvaraju visoko kancerogene spojeve koje nazivamo nitrozoaminima, objasnila je nutricionista Dagmar von Kram.

FOTO: Rina
FOTO: Profimedia

Ako samo kratko podgrejete spanać neposredno pre konzumiranja, ne morate da se brinete, rekla je Von Kram, upozorivši da se to ne odnosi na sasvim malu decu, kod koje u najekstremnijem slučaju posledica može biti gušenje.

(Espreso / Magazin Novosti)