Zamrzivač, Foto: Profimedia

UPOZORILI

NE ZAMRZAVAJTE OVU HRANU: Dovodite i sebe i ukućane u OPASNOST

Umesto da rizikujete, bolje je da kupite fabrički zamrznuto voće, a zatim ga držite u zamrzivaču

Objavljeno: 21.01.2022. 16:49h

Pojedine namirnice ne bi trebalo da se nađu u zamrzivaču

1. Zdrobljenom voću i povrću nije mesto u zamrzivaču

Iako je izbor namirnica koje mogu da se zamrzavaju širok, voće nije jedno od njih. Razlog je u neadekvatnom sistemu zamrzavanja kakvo imamo u zamrzivačima za kućnu upotrebu. Umesto da rizikujete, bolje je da kupite fabrički zamrznuto voće, a zatim ga držite u zamrzivaču

2. Zamrzavanje mesa koje je već bilo smrznuto može da predstavlja rizik za zdravlje

FOTO: Printscreen/Youtube/leckere Küche
FOTO: Printscreen/Instagram
FOTO: Profimedia
FOTO: Printscreen/Youtube
FOTO: YOUTUBE/RECIPESTINEATS
FOTO: Printscreen/Youtube/EKSPLOZIJA
FOTO: Printscreen/Youtube/ Dragana Nikitovic

Kako bi se uklonili svi paraziti na nekim vrstama mesa i ribe, poput, recimo, odrezaka tune, ono se zamrzava na 48 sati pre nego što stigne u prodavnice. Iako ćete pomisliti da kupujete sveže meso, ponekad to neće biti slučaj pa bi naknadno smrzavanje moglo dovesti do smanjenja kvaliteta mesa pa čak i razvoja bakterija.

3. Mleko, kiselo mleko i jogurt mogu da se zgrudvaju

foto: YOUTUBE/DELICIOUS HOME COOKING

Iako prema preporukama mlečni proizvodi mogu da se smrznu na jedan do tri meseca, neki stručnjaci upozoravaju da ti proizvodi nikad nisu isti nakon što se povrate na sobnu temperaturu. Razlog tome je razdvajanje komponenti mlečnih proizvoda nakon odmrzavanja.

4. Mlevena i kafa u zrnu ne bi nikada trebalo da se nađu u zamrzivaču

foto: Profimedia

Kockice leda u napitku s kafom pravi su užitak, ali mlevenoj ili kafi u zrnu mesto nikako nije u zamrzivaču. Ako zamrznete kafu, na kraju ćete dobiti vlažnu smesu neprijatnog mirisa i lošeg ukusa budući da ona apsorbuje vlagu i mirise iz ostalih proizvoda u zamrzivaču.

5. Sveže začinsko bilje nakon zamrzavanja biće neupotrebljivo

Kada smo naučili da se ćelije zamrzavanjem šire, možemo biti sigurni da će to dovesti do propadanja začinskog bilja. Na tački zamrzavanja ćelije biljke zapravo eksplodiraju, stoga ćete pri povratku na sobnu temperaturu dobiti gnjecavu kašu. Malo bolje možda će proći začini poput ruzmarina.

(Espreso)