Domaća sarma, Foto: Printscreen/Youtube/Uradi Sama- Ideje za kreativce

BIĆETE ZAHVALNI

BOLJI RECEPT ZA DOMAĆU SARMU NE POSTOJI, GARANTUJEMO: Ukusnija je od svake druge (VIDEO)

Preukusna

Objavljeno: 21.01.2022. 09:36h > 09:39h

Sastojci Potrebno je:

600 g mešanog mlevenog mesa

oko 20 listova kiselog kupusa

3-4 glavice crnog luka

100 g pirinča

200 g suvih rebara

po želji suve slanine

3-4 lista lovora

desetak zrna bibera

po ukusu soli i ml.bibera

2 kašike aleve paprike

2 pune kašike masti

Priprema

Operite pirinač, stavite u šerpicu, nalijte vodom da ogrezne i pustite da izbije samo jedan ključ, pa ga sklonite sa vatre. Listovima odsecite zadebljane delove, a luk iseckajte. U sud stavite 1 kašiku masti pa dodajte seckan crni luk. Pržite ga dok ne omekša pa dodajte mleveno meso. Nastavite da pržite uz neprestano mešanje oko dvadesetak minuta pa dodajte pirinač. Sve izmešajte pa dodajte so, ml. biber i alevu papriku. Ponovo sve dobro sjedinite pa sklonite sa vatre. Stavite jedan list na dlan, pa na sredinu početka lista stavite1 kašiku nadeva. Poklopite nadev, a onda i levu i desnu stranu lista preklopite preko nadeva, a onda urolajte sarmu do kraja lista, vodeći računa da sav fil bude pokriven. Ovako urolanu sarmu ređajte u krug u posudu, čije ste dno premazali sa kašikom masti i prekrili sa nekoliko listova kupusa (možete koristite i pocepane listove). Kada završite prvi red stavite preko sarmi lovorov list, biber u zrnu i isečena suva rebra. Tako uradite dok ne utrošite sve listove i fil. Na sam vrh sarmi stavite 1 kašiku masti i suvu slaninu isečenu na komade. Nalijte sud vodom da sarme ogreznu u njoj, stavite jedan tanjir po vrhu da blago pritisnu sarme i na kraju stavite poklopac. Kuvajte sarmu najpre na jačoj vatri dok ne provri, a onda je smanjite i krčkajte najmanje tri sata.

FOTO: Printscreen Youtube / Serpica Recepti
FOTO: Printscreen Youtube / Serpica Recepti
FOTO: Printscreen Youtube / Serpica Recepti
FOTO: Printscreen Youtube / Serpica Recepti
FOTO: Printscreen Youtube / Serpica Recepti
FOTO: Printscreen Youtube / Serpica Recepti
FOTO: Profimedia
FOTO: Printscreen Youtube / Serpica Recepti
FOTO: Printscreen/Youtube/My kitchen Tanja
FOTO: Profimedia
FOTO: Printscreen
FOTO: Printscreen
FOTO: Printscreen
FOTO: Printscreen
FOTO: Printscreen Youtube
FOTO: Thinkstock
FOTO: profimedia

Ukoliko želite možete je pred kraj i zapržiti tako što ćete na malo masti staviti ravnu kašiku brašna, propržiti desetak sekundi pa dodati oko 2 kašičice aleve paprike i odmah preliti preko ukrčkanih sarmi. Poslužite je toplu sa renom.

I zapamtite: što se duže krčka, sarma je sve bolja i ukusnija.

(Espreso)