Suvo voće, Foto: Printscreen/Youtube/ RTV Marš HD Valjevo

savetuje se oprez

OVU VRSTU SUVOG VOĆA SVI JEDU, A NAJOPASNIJA JE: Posle ovog, zgadiće vam se svako

Suvo voće takođe izgubi na volumenu zbog sušenja, kora mu se zbrčka, a u svim tim pregibima zadržaće se još više prašine, prljavštine ili mikroorganizama

Objavljeno: 20.01.2022. 11:30h > 11:53h

Ako često jedete suvo voće, možda ne znate da bi ga trebalo oprati pre konzumacije. Kupili ste ga u zdravoj hrani, pa pretpostavljate da je zdravo, zar ne? Ne uvek, na njemu se mogu nalaziti prljavština, pa čak i mikroorganizmi koji izazivaju stomačne probleme, a jedna vrsta je najopasnija!

Suvo voće trebalo bi oprati pre konzumacije, osim ako na pakovanju jasno ne piše da je spremno za jelo. Posebno ako ste suvo voće kupili u rinfuzu, odnosno iz nekog velikog pakovanja ili čak kutije su vam "zahvatili" sto ili dvesta grama velikom kašikom koja se koristi i za druge proizvode.

Zašto suvo voće treba prati? Najpre, ne znate kako je sušeno. Ako se nalazilo napolju, izloženo prirodnim elementima, moglo je da zadrži prašinu, čak i ostatke insekata koji su "trčkarali" po njemu. U voću koje prirodno ostane pomalo sočno iznutra, kao što su suve kajsije ili suve šljive, vlaga potpomaže i razvoj bakterija ili parazita koji su se tu možda našli.

FOTO: Printscreen/Youtube/ RTV Marš HD Valjevo
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Filip Plavčić

Suvo voće takođe izgubi na volumenu zbog sušenja, kora mu se zbrčka, a u svim tim pregibima zadržaće se još više prašine, prljavštine ili mikroorganizama.

Najsigurniji način da operete suvo voće je da ga poređate u pleh tako da je u tankom sloju, potom prelijete ključalom vodom i ostavite par minuta. Onda ga dobro ocedite i sada je bezbedno za jelo. Pročitajte i koje suvo voće je najzdravije, ima više gvožđa od džigerice!

Da li je suvo voće zdravo? Na ovo pitanje odgovorio je i nutricionista-lekar Ejmi Šapiro.

Odgovor je da. Bolje jesti voće u bilo kom obliku nego ga ne konzumirati. Takođe, pošto se sušeno voće kondenzuje po težini, ono obezbeđuje oko 3,5 puta više vlakana i hranljivih materija - objašnjava Šapiro za Real Simple.

Suvo voće je veoma bogat izvor vlakana, kao i antioksidanata, posebno polifenola.

Koji su nedostaci konzumiranja suvog voća?

- Budući da je suvo voće koncentrisano (voda je uklonjena), dolazi u malim, gustim pakovanjima koja su veoma bogata šećerom i kalorijama. Pa bi ipak trebalo da pripazimo na količinu jer može da dovede do povećanog unosa šećera i kalorija.

Ističe se da je najvažniji korak pri kupovini čitanje etiketa hranljivih sastojaka i spiskova ostalih sastojaka, jer mnogo suvog voća sadrži dodane šećere u obliku sokova, sirupa ili čak kristalizovanog šećera.

Najzdraviji način konzumiranja suvog voća

- Preporučujem da se obroci ograniče na jednu porciju, iseckate veće komade sušenog voća i pomešate sa orašastim plodovima - preporučuje Šapiro.

(Espreso)