PREUKUSNO!
EVO KAKO DA STARI HLEB PRETVORITE U SPECIJALITETE IZ RESTORANA: Zbog OVIH RECEPATA više GA NIKAD NEĆETE BACITI!
Napravite ukusnu supu sa pasuljem i drugim povrćem, ispecite krutone s maslacem ili složite tradicionalnu toskansku salatu Panzanellu...
Mnogima je hleb deo svakog obroka, ali često 'višak' završi u smeću što je potvrdio i Institut za hranu i biotehnologiju. Prema njemu godišnje se u svetu baci oko 1,3 milijardi tona hrane - otprilike trećina ukupne godišnje svetske proizvodnje - a kako većina zna iz prakse, u domaćinstvu najčešće u smeću završava 'stari' hleb.
Ono što ovu supu s povrćem na bazi paradajza razlikuje od sličnih jela je hleb izrezan na komadiće i ubačen direktno u nju.
Supa sa hlebom i pasuljem (Ribollita)
Sastojci:
1 komad parmezana s korom,
400 g 0.5 kg sušenog belog pasulja, ispranog i namočenog preko noći
2 glavice kelja (1 lb.), naseckanog (oko 5 šoljica)
4 šoljice instant supe od povrća
1 srednji žuti luk, naseckan
3 srednje mrkve, narezane
2 stabljike celera, sitno naseckane
2 kašikice maslinovog ulja,
plus za posluživanje 2 kašikice sosa od paradajza
4 čena belog luka , sitno naseckanog
Konzerva pelata ½
Kilogram hleba, izrezanog na komadiće (oko 3 šalice)
2 ½ kašikice soli, podeljeno ½ kašikicom sveže crnog bibera
Odrežite koru parmezana i savijte na stranu, a 2 kašikice sira izrendajte u malu zdelu za posluživanje (preostali sir ostavite). U lonac za sporo kuvanje od 6 litara ubacite pasulj, kelj, supu, luk, mrkvu, celer, ulje, pastu od paradjza, beli luki koricu parmezana.
Zdrobite paradajz rukama u velikoj zdeli i ubacite u lonac, dodajte hleb i1½ kašikicu soli i bibera. Pokrijte i kuvajte dok pasulj ne omekša, 8 sati na laganoj ili 5 do 6 sati na visokoj temperaturi.
Za posluživanje dodajte preostalu 1 kašikicu soli, pospite preostalim sirom i pokapajte uljem.
Krutoni s maslacem i začinskim biljem
Sastojci:
¾ šoljice maslaca
2 čena belog luka , zgnječena
1 grančica ruzmarina ili timijana
1 belog sendvič hleba izrezanog na komade
½ kašikice soli
Zagrejte rernu na 175°C. Pomešajte maslac, luk i ruzmarin u malom loncu na srednje jakoj temperaturi, kuvajte povremeno mešajući dok se maslac ne otopi i beli luk ne dobije zlatno smeđu boju, oko 3 minute. Maknite s vatre i izvadite beli luk i ruzmarin.
Stavite hleb u veliku zdelu i polako ga prelijte otopljenim maslacem, Posolite i promešajte da se sjedini. Poslažite u lim za pečenje i pecite dok ne porumeni, 20 do 22 minute.
Pustite da se potpuno ohladi.. Čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi do 2 sedmice. ,
Toskanska salata Panzanella
Sastojci:
4 šoljice suvog hleba isitnjenig na komade veličine zalogaja
4 kašikice maslinovog ulja, podeljeno
6 komada debelo narezane slanine
3 kašikice crvenog vinskog octa
2 kašikice senfa
2 kašikice meda
1 kašikica sveže mlevenog crnog bibera
4 šoljice rukole
2 šoljice cherry paradjza, prepolovljenih
1 šoljica listova bosiljka
2 zrela avokada, naseckana
2 kašikice oceđenih kapara
Zagrejte rernu na 250°C. Pospite hleb sa kašičicom ulja i stavite na lim za pečenje. Tostirajte do zlatno smeđe boje, 10 do 15 minuta. Pustite da se ohladi.
U međuvremenu pecite slaninu u velikom tiganju na srednjoj temperaturi, često okrećući, dok ne postane hrskava, 5 do 7 minuta. Ocedite na tanjiru obloženom papirnim peškirom. Razlomite na komade.
U velikoj zdeli pomešajte ocat, senf, med i biber. Postupno dodajte preostale 3 kašičice ulja, neprestano mešajući dok ne postane glatka smesa. Dodajte slaninu, tostirani hleb, rukolzu, paradajz, bosiljak, avokado i kapare i poslužite.
(Espreso / Večernji list)