svaetuje se oprez
OVAJ SPECIJALITET STROGO IZBEGAVAJTE GDE GOD DA STE: Kažu da je pun OTROVA!
Zbog svoje nutritivne vrednosti, stručnjaci ističu da divlji losos čudesnom hranjiv, dok za njegovog "pitomog" rođaka i nemaju mnogo pohvala
Iako je divlji losos prepun hranljivih materija kao što su omega-3 masne kiseline, proteini, vitamin D, B12, selen, B6, magnezijum i još mnogo čega, stručnjaci ističu da praktično nema ugljenih hidrata.
Populacija lososa, posebno u regionima poput Japana, Kalifornije, Oregona, Vašingtona i jugoistočne Rusije, stalno se smanjivala tokom godina jer putevi, infrastruktura i ispunjena močvarna područja uništavaju ili im oduzimaju stanište. U područjima poput severoistočne Rusije, Britanske Kolumbije i Aljaske, lososa ima u izobilju. Međutim, njihovo stanovništvo i dalje pati od prevelike žetve. Da bi zadovoljile tržišnu potražnju za lososom, preduzeća su počela da ga uzgajaju.
Međutim, stručnjaci su nedavno počeli da govore da uzgojeni losos i nije toliko nutritivno vredan kao njegov divlji "rođak".
Tokom snimanja dokumentarnog filma "Fillet-Oh-Fish" autora Nikolasa Danijelsa, otkriveno je da farme lososa u norveškim fjordovima sadrže oko 50 stopa otpada, koji uključuje bakterije, pesticide i lekove.
- Zbog intenzivnog uzgoja i globalnog zagađenja, meso ribe koju jedemo pretvorilo se u "smrtonosni hemijski koktel" - ističe produkcijski tim dokumentarca, a dr Džozef Merkola se složio s tim mišljenjem.
- Današnje ribarstvo suočeno je sa nizom ozbiljnih problema, od prelovljavanja do hemijskog zagađenja i genetskih mutacija zbog toksične izloženosti - tvrdi doktor Merkola.
Mo Salman, stručnjak sa Državnog univerziteta u Koloradu za veterinarske nauke i epidemiologiju, slaže se s tim i izjavljuje da bi opsežne prakse uzgoja u vodi trebale uzeti u obzir ekološke i druge biološke faktore kako bi se izbjegli negativni uticaji. Možda je loša praksa nekih vodenih farmi ta koja čini losos iz uzgoja otrovnim, prenosi "Nspirement".
(Espreso)