preukusna pita
SPECIJALITET IZ SNOVA: Čobanska pita je specijalitet sa istoka Srbije, a sprema se vrlo JEDNOSTAVNO! (RECEPT)
Specijalitet iz istočne Srbije
Čobanska pita, specijalitet istočne Srbije.
Sastojci:
500 g kora za pitu (deblje)
350 g povrća za đuveč (smrznutog) ili sveže obareno povrće (paprika, krompir, šagarepa, crni luk, beli luk)
2 manja plava patlidžana
1 prazluk
100 g koprive
ljuta papričica
so, biber
peršun,
bosiljak
mast (ulje)
1 kašika kajmaka ili čaša pavlake
Priprema:
Povrće kratko obarite i dodajte začine, na vrh noža sodu bikarbonu, posolite, pobiberite i pouljite. Povrće može i da se proprži ako želite. U tepsiju stavite na nauljeno dno koru i zatim ređajte nadev sa korama kao kod pite gužvare. Pitu možete i savijati na klasičan način uz mazanje svake kore. Na kraju zatvorite sa ostatkom kora i premažite mešavinom masnoće i vode. Pecite 40 minuta na 180°C.
(Espreso / Stvarukusa)