vranje
AKO SE DANAS ZADESITE U VRANJU, OVO JE NA MENIJU! Svaka kuća ima svoj recept, niko ih ne pravi tako dobro
Dan pre toga, na Krstovdan, u pravoslavlju je propisan strogi post na vodi.
Na Bogojavljenje glavni gastronomski specijalitet u Vranju su pihtije, ili kako ih ovde zovu "pitije".
Dan pre toga, na Krstovdan, u pravoslavlju je propisan strogi post na vodi.
U većini domaćinstava u Vranju se kuvaju pihtije, a nepisano pravilo je da se prvi put prave baš na Krstovdan.
I kao što obično biva, svaka kuća ima neki svoj recept, i niko ne pravi takve pitije kao što su njihove.
- Dobre pitije mora da ispunjavaju nekoliko uslova: da budu bistre, da ne ispadaju kad okreneš tanjir i da u njima možeš da se ogledaš i naravno, da ih ima mnogo.
Sa različitim podvarijantama, pihtije se prave tako što se gotovo čitavog dana na tihoj vatri kuvaju sušeno svinjsko meso, nogice, uši i kosti.
U tu smesu se potom dodaju so i sitno naseckan beli luk.
Meso se potom usitni, stavi u tanjire ili činije i zalije tečnošću u kojoj se kuvalo, pa se odlaže u hladnu prostoriju – kaže jedna od ovdašnjih domaćica.
(Espreso/Informer)