Pihtije, Foto: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic

vranje

AKO SE DANAS ZADESITE U VRANJU, OVO JE NA MENIJU! Svaka kuća ima svoj recept, niko ih ne pravi tako dobro

Dan pre toga, na Krstovdan, u pravoslavlju je propisan strogi post na vodi.

Objavljeno: 18.01.2022. 12:48h

Na Bogojavljenje glavni gastronomski specijalitet u Vranju su pihtije, ili kako ih ovde zovu "pitije".

Dan pre toga, na Krstovdan, u pravoslavlju je propisan strogi post na vodi.

U većini domaćinstava u Vranju se kuvaju pihtije, a nepisano pravilo je da se prvi put prave baš na Krstovdan.

I kao što obično biva, svaka kuća ima neki svoj recept, i niko ne pravi takve pitije kao što su njihove.

- Dobre pitije mora da ispunjavaju nekoliko uslova: da budu bistre, da ne ispadaju kad okreneš tanjir i da u njima možeš da se ogledaš i naravno, da ih ima mnogo.

Sa različitim podvarijantama, pihtije se prave tako što se gotovo čitavog dana na tihoj vatri kuvaju sušeno svinjsko meso, nogice, uši i kosti.

U tu smesu se potom dodaju so i sitno naseckan beli luk.

Meso se potom usitni, stavi u tanjire ili činije i zalije tečnošću u kojoj se kuvalo, pa se odlaže u hladnu prostoriju – kaže jedna od ovdašnjih domaćica.

(Espreso/Informer)