savet zlata vredan
TRIK POMOĆU KOJEG SE HRANA NIKADA NEĆE LEPITI ZA TIGANJ: Jednostavno je, a olakšaće vam svako SPREMANJE! (VIDEO)
- Trebate samo kap ulja da stvori barijeru između tiganja i vode - objašnjava, a neki su u komentarima primetili i da se hrana često lepi za tiganj ako nije dovoljno vruć
Zaljubljenica u kuvanje i azijsku kuhinju podelila je nedavno jednostavan trik kako možete pre kuvanja znati hoće li se hrana lepiti za lonac ili tavu; pa se odmah možete poštedeti napornog struganja ostataka.
- Ako izbegavate kuvati u posuđu od nerđajuće čelika jer vam se hrana za njega lepi, pre kuvanja napravite trik s vodom - poručila je u svom videu.
Pokazala je kako na već zagrejan tiganj doleva malo vode, koja se odmah skupi u veliku kapljicu, a TikTokerka kaže da nakon toga nema straha od lepljenja.
- Čim voda stvori ovakvu veliku kapljicu, tiganj je spreman i nema lepljenja - dodala je, a ulje se, kaže, dodaje nakon što se tiganj još ugreje.
- Trebate samo kap ulja da stvori barijeru između tiganja i vode - objašnjava, a neki su u komentarima primetili i da se hrana često lepi za tiganj ako nije dovoljno vruć.
- Kad voda ispari, tiganj je prevruć pa treba smanjiti temperaturu i malo pričekati - objasnila je TikTokerka dodavši da je tu reč o takozvanom Leidenfrost efektu; fenomenu u kojem tečnost zagrejana iznad tačke ključanja ne isparava, već lagano klizi po površini.
- Ako se ono što kuvate lepi za tiganj, još nije gotovo; ponekad se hrana lepi ako nije dovoljno termički obrađena - objasnila je jedna pratiteljka, prenosi The Sun.
(Espreso / Večernji list)