PRSTE DA POLIŽEŠ!
OVAKVO TESTO JOŠ NISTE JELI: Kada jednom probate VLAŠKU POGAČU, poželećete da je jedete SVAKI DAN! (RECEPT)
Vlaška pogača priprema se brzo i lako, a ukus je fantastičan
Vlaška pogača
Sastojci:
Za testo:
1 kg brašna
1 kocka kvasca
malo soli
2 kašike ulja
Za nadev:
750 g–1 kg crvenog luka
1/2 kg paradajza
seckani peršun
Priprema:
Kvasac usitnite, dodajte 2 kašike brašna, malo mlake vode i pustiti da nadođe. Zatim dodajte ostatak brašna sa malo mlake vode, ulje i so. Umesite glatko testo. Kad se udvostruči podelite ga na 2 dela, razvaljajte na 1/2 cm debljine.
Prvi deo stavite na pleh (da testo nekoliko cm pada preko rubova pleha). Luk isecite i dinstajte ulju. U luk, na pola dinstanja, dodajte ouguljeni paradajz iseckan na komadiće i prodinstajte do kraja. Kad se ohladi, posložite na razvaljano testo (za one koji ne vole paradajz, mogu posložiti samo luk).
Pospite seckanim svežim peršunom, posolite i prekrijte drugim delom testa. Krajeve donjeg testa prebacite preko ivice gornjeg, pažljivo dlanom istisnute vazduh koji je ostao ispod i pritisnite ivice viljuškom. Pecite na 180°C pola sata. Kad je pečeno, vruće prekrijte čistom, mokrom krpom i ostavite tako nekih 15 min.
(Espreso / stvarukusa)