BITNO
DOKTOR PERIŠIĆ OTKRIVA: Kako da skinemo pesticide i insekticide sa voća pre jela, BITNO JE DA SE NE TRUJEMO
"Čak 15 odsto pesticida, insekticida kojima se prskaju voće i povrće, ne može se ukloniti
Čuveni gasterenerolog dr Vojislav Perišić ukazao je na jednu činjenicu koju često zanemarujemo, držeći se uvreženih stavova - ovo je zdrava hrana, i od nje mi samo može biti dobro. Nažalost, to je zabluda o kojoj često ne razmišljamo.
"Čak 15 odsto pesticida, insekticida kojima se prskaju voće i povrće, ne može se ukloniti i mi to unosimo u organizam, izbaciti iz organizma. E onda je pitanje, šta će naša jetra raditi s tim? Fungicidi, pesticidi i druge hemikalije mogu se zadržati", rekao je ovaj gastroenterolog i dao primer jabuke.
"Jutros sam uzeo svežu jabuku, s pijace. Imam i jednu koja je stajala. Ona koja je stajala, nije joj masna koža, a ovoj sa pijace jeste. Da bi se oprao plod jabuke, mora da se opere sirćetnom kiselinom. Može i soda bikarbona, ali se postavlja pitanje, kog je tipa pesticid? Neka odstoji 15 minuta u rastvoru sirćeta, ako je pesticid baza, rastvoriće ga kiselina. Ali ako je pesticid kiselina, kao najveći broj njih, onda morate sodu bikarbonu", rekao je Perišić.
Rastvor za uklanjanje pesticida napravićemo sa deset grama sode na litar vode, ili 100 mililitara sirćeta na 300 mililitara vode. Ali tu nije kraj, rekao je prof. dr Perišić!
"Onda tek dobro operite, pa ipak oljuštite! Zdrava je kora, ali ispod nje se koncentrišu toksini, ne treba jesti koru, ona nam samo čisti zube kada grizemo, ali ispod nje su hemikalije. I vodite računa tamo gde je peteljka, i dno, to obavezno skinite jer se tu pesticidi koncentrišu", navodi doktor.
(Espreso/Alo)