objasnio
VOĆKA KOJU SRBI OBOŽAVAJU NIJE UVEK ZDRAVA! Dr Voja: Neke vrste goje i podižu šećer, evo koja je naprihvatljivija!
Objasnio je koje su jabuke najzdravijem a čija kora najbrže upija pesticide i može naškoditi našem organizmu
Doktor Vojislav Perišić često govori o tome koje je voće najopasnije, kako ga pravilno oprati i očistiti od pesticida. Sada se u Jutarnjem programu osvrnuo na voće koje Srbi možda i najčešće jedu, a i sami uzgajaju.
Objasnio je koje su jabuke najzdravijem a čija kora najbrže upija pesticide i može naškoditi našem organizmu.
"Pažljivo sam analizirao, po pitanju sastava i korisnosti je greni smit najnekorisnija, ali ima najmanje kalorija! Pa sad, vi vidite, pričam ja sa voćarima po Šumadiji. Ta jabuka nema ni miris, nikakav! Rusija je jedno vreme masovno uvozila naše greni smit jabuke, pitam ja voćara, kaže ne ide više, i literatura kaže da produkcija i prodaja padaju. Ko hoće da mršavi, sa što manje ugljenih hidrata, taj će jesti tu jabuku ali ona za zdravlje nije važna", rekao je on.
Doktor preporučuje kožaru jer se retko prska, a ujedno je i najstarija vrsta jakuka.
"Pogledajte jabuku kožaru. Ona je najstarija autohtona sorta, ona se ne prska. Prirodna je, nema potrebe za prskanjem. Gledajte dalje, postoji i podvrsta kožare, zove se dapsićka. Jednom sam bio na jednoj sahrani, blizu Berana, samo u tom selu blizu ta sorta rađa. Dapšići. Izuzetno hranljiva, u odnosu na greni smit je šampion sveta. Lepo i miriše. Kada su srpske majke pratile vojnike na ratište, uvek su stavljale u peškiriće i jednu jabuku", rekao je on.
Skrenuo je pažnju ljudima koji imaju problem sa šećerom u krvi na zlatni delišes jer sadrži mnogo šećera.
"Zlatni delišes je jabuka koja ima najveći procenat šećera, 16 odsto, zato sam svojevremeno pekao rakiju od nje. Goji, ne smete dnevno pojesti više od dve, imaju oko 200 kalorija", rekao je on. Poređenja radi, jedno parče hleba ima 100 kalorija!
Kada je najbolje jesti jabuke, zavisi od organizma do organizma.
"Zavisi koji tip, ako je kožara, ona za 45 minuta izađe iz želuca. Malo si sit, buji paji, i onda hoćeš da zameziš. Srbi ne treba da se brinu o tome da li će u toku zime biti snabdeveni vitaminima i mineralima. Bez citrusa možemo, ali nam je jabuka neophodna, ima vitamine A, C, E i selen. Božje je voće! Jedite jabuke i ne brinite za zdravlje. Mogu da se jedu ujutru, pre doručka, a ja voće večeram. Moram da vam kažem, ujutru vam voće daje fruktozu, ona je mentalni katalizator, sprema nas za posao", rekao je prof. dr Perišić.
(Espreso / TV Prva)