PRIJATNO
NAPRAVITE MUSAKU OD OSTATAKA HRANE! I to je moguće, ukus je FENOMENALAN! (RECEPT)
Možete da iskoristite i meso koje vam je preostalo od prethodnog dana ili meso iz supe, piše Stil
Ukoliko se desi da ih imate manje nego što ste planirali idealno rešenje je i pirinač koji bi se u tom slučaju dodao.
Možete da iskoristite i meso koje vam je preostalo od prethodnog dana ili meso iz supe, piše Stil.
Sastojci:
5 većih krompira
1 glavica crnog luka ili nekoliko mladih
povrće koje vam je preostalo (mešavina za rusku, grašak, boranija, brokoli, karfiol, šampinjoni….sveže ili zaleđeno)
1 kašika suvog začina
malo soli i bibera
peršunovog lista
šunka,šunkarica
pečenica, slanina kobasica, opet šta je preostalo
pirinač ukoliko imate manje krompira ili ostalog povrća
1 kašika brašna
100 ml ulja
Priprema:
Iseckati luk i na ulju na srednjoj vatri ga prodinstati pa malo propržiti. U drugu šerpu staviti očišćen krompir da se kuva. Kuvati 15 minuta pa skloniti sa vatre.
Pomešati svo ostalo povrće koje imate i staviti opet u šerpu, naliti vode pa i njega kuvati 15 minuta. Procediti krompir, uliti hladnu vodu, ostaviti da odstoji 5 minuta, da se prohladi. Procediti povrće.
U tepsiju staviti luk i ulje na dno. Preko poslagati krompir koji smo isekli na kockice ili kolutove, jedan red (ostaće vam još malo krompira). Preko staviti povrće i lepo rasporediti, a preko povrća naseckati šunku, šunkaricu, slaninicu, dimljeni vrat, pečenicu ili kobasicu. Opet preko staviti ostatak krompira. Kašiku brašna pomešati sa malo vode, soli i bibera i izmutiti da nema grudvica a zatim naliti u tu masu još čašu vode, promešati i preliti preko mase u tepsiji.
Trebalo bi da tečnosti ima dovoljno po gornjem sloju krompira. Ne treba da pliva jer je sve već termičku obrađeno i samo je preostalo da se malo zapeče.
Posuti sušenim peršunovim listom. Staviti u prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni nekih sat vremena. Musaku možete zaliti još i jogurtom i jajima. Umutite dva jaja, dodajte se soli bibera i čaša jogurtu i još možda pola čaše vode i sa tim se musaka prelije.
Pirinač se dodaje ako nemate dovoljno krompira. Šolju pirinča staviti da se kuva u 2 šolje vode pa kuvati na srednjoj vatri 15 minuta, skloniti, procediti i oprati pirinač pa ga pomešati sa povrćem i i tako staviti u tepsiju. Posle pečenja prohladiti pa uz salatu služiti toplo.
Prijatno!
(Espreso)