ODUŠEVIĆE VAS
OVAJ HLEB SRPSKIH VOJNIKA ZDRAVIJI JE OD BILO KOG DRUGOG: Em je UKUSAN, em može da STOJI do beskonačnosti (VIDEO)
Iako je za pripremu ovog hleba potrebno strpljenje, kad ga budete okusili shvatićete da je vredan svakog truda
U zimskim danima domaćice vole da obraduju ukućane mirisom svežeg, tek ispečenog hleba. Sve je više onih koje se vraćaju receptu za tain, hleb srpskih vojnika iz Prvog svetskog rata.
Pored toga što je ukusan, tain je i izuzetno zdrav, jer ne sadrži aditive, a uz to može i duže da stoji.
Sama izrada testa ne iziskuje mnogo vremena – kao i za svaki drugi hleb, ali je za pripremu taina do trenutka kad ga stavite u rernu potrebno malo više strpljenja.
Sastojci:
2 čaše raženog brašna
1 čaša belog brašna
2 kafene kašičice soli
četvrtina kafene kašičice suvog kvasca
jedna i po čaša vode
Priprema:
Pomešajte brašno, so i kvasac i dodajte vodu, pa sve dobro promešajte i počnite da mesite. Dok budete mesili testo, ono će se postepeno zgušnjavati.
Ostavite testo da odstoji 12 sati u posudi koju ćete prekriti prozirom folijom, pa ga posle 12 sati opet premesite i ostavite da odstoji pokriveno još 12 sati. Na površini testa trebalo bi da se pojave mehurići vazduha – ono je tad spremno za dalju pripremu.
Na radnu površinu sipajte malo brašna, izvadite testo iz posude, preklopite ga kao pismo, pa ga prevrnite i prekrijte prozirnom folijom. Ostavite da odstoji još dva sata.
Posudu u kojoj ćete peći tain obavezno dobro zagrejte, pa u nju ubacite hleb i poklopite. Stavite poklopljenu posudu u rernu (ako nemate pekač, pecite hleb u okrugloj tepsiji i obavezno ga prekrijte aluminijumskom folijom), pa pecite na 230 do 250 stepeni oko pola sata.
Posle pola sata pažljivo izvadite posudu iz rerne, skinite poklopac (ili foliju) i vratite tain u rernu da se peče još 20 minuta.
Hleb je gotov kad korica na njemu potamni.
Ako površina hleba ispuca - ne brinite, baš tako bi i trebalo da bude. U nekim delovima Srbije za tain kažu da je "hleb koji peva", jer korica puca dok se hleb hladi.
Prijatno!
(Espreso)