hrana
TAJNA DUGOVEČNOSTI JAPANKI! Ključ je u strogim pravilima u kuhinji, nije ni čudo što su mladolike
Japanska kuhinja se lako i brzo priprema
Žene iz Japana, ali i Japanci prednjače u dužini životnog veka. Naime, poslednjih deset godina oni su najdugovečniji narod sa prosečnom starosti od 84 godine
U knjizi Naomi Morijame pod naslovom „Japanke se ne debljaju i ne stare“ možete pronaći neke zanimljive ideje.
Zbog pravilne ishrane i životnih navika, žene iz Japana su i vitke i dugovečne.
Knjiga otkriva tajne japanske dugovečnosti, gde autor opisuje kuhinju svoje majke, a mi imamo priliku da procenimo vekovni sistem ishrane, koji omogućava da dugo očuvate vitalnost.
Dakle, u kuhinji bilo koje japanske domaćice uvek postoje:
Riba
Morske alge i drugi proizvodi morske vegetacije
Povrće
Proizvodi od soje
Pirinač
Voće
Zeleni čaj
U Japanu se uvek jede sveže pripremljena hrana. Tradicionalna hrana je pržena riba, šolja pirinča, kuvano povrće, miso supa, voće za desert i zeleni čaj.
Japanci troše skoro 10 odsto ukupne svetske proizvodnje ribe, iako čine oko 2 odsto svetske populacije. Dakle, postoji dnevna doza Omega-3 u njihovoj ishrani, što objašnjava njihovu dugovečnost. Pored toga, ishrana uključuje 5 puta više zelenog povrća nego što obično konzumiramo.
Glavni naglasak japanske kuhinje je na sezonskim proizvodima i svežini. Proizvodi su naznačeni ne na dan pakovanja, već na vreme. Dakle, domaćica bira najsvežije proizvode.
Japanci jedu u malim porcijama, raznolikog sastava jela, od detinjstva se navikavajući da jedu polako, uživajući u svakom zalogaju. Posuđe sa hranom je tri puta manje od onih koje mi koristimo.
Glavni kriterijumi u kuvanju
nikada ne stavljaju umake u velike činije,
nikada ne pune tajir do kraja, uvek ostavljaju slobodan prostor
svaka vrsta proizvoda se služi u posebnoj posudi
što je posuđe manje, to bolje
naglasite prirodnu lepotu proizvoda
hranu treba samo malo ukrasiti
svežina proizvoda je najvažnija
Japanska kuhinja se lako i brzo priprema.
Japanke većinu jela kuvaju na šporetu, gde, pored tradicionalnih metoda, koriste i poseban tiganj, koji je u obliku polulopte. Japanke koriste samo visokokvalitetna biljna ulja i čorbe napravljene od sezonskog povrća i bilja. Japanska hrana ne samo da lako i brzo zasićuje, već pruža i istinski estetski užitak.
Japanci ne jedu hleb, menjaju ga pirinčem. Ovo je fundamentalna razlika u tradiciji ishrane naroda Istoka i Zapada.
(Espreso/Stil)