Burek, Foto: PRINTSCREEN/YT/HOME KITCHEN WITH DANNY

turski specijalitet na vašem stolu

DA LI STE ČULI ZA CIGARA BUREK? Pravi se očas posla, ima 3 sastojka, a svi će vam tražiti recept!

Ovo je zapravo turski specijalitet Sigara Böreği, a predstavlja više neku vrstu grickalice nego konkretan obrok, ali je vrlo ukusan i "zarazan".

Objavljeno: 08.01.2022. 13:57h

Ovog puta mi vam donosimo recept za jednu varijantu bureka koji se priprema daleko brže od klasičnog, a reč je o takozvanom cigara bureku.

Ovo je zapravo turski specijalitet Sigara Böreği, a predstavlja više neku vrstu grickalice nego konkretan obrok, ali je vrlo ukusan i "zarazan".

FOTO: Printscreen/Youtube/Serpica Recepti
FOTO: Printscreen
FOTO: Printscreen/Youtube/Arab sweet

Cigara pitice možete filovati na najrazličitije načine, čak i slatkim nadevima, a mi predložemo onaj najjednostavniji premaz - sa sirom!

Potrebni sastojci:

pakovanje kore za pitu, 600 g sira (najbolje sitnog), 2 jaja + jedno belance, so, ulje

Priprema:

Kore prerezati na dva dela, a potom dobijenu polovinu isecite po dijagonali, kako biste dobili dve kore trouglastog oblika (dakle, ukupno četiri):

Viljuškom umutite jaja i sir, pa dodati so i druge začine po želji. U drugoj posudi umutite jedno belance, koje će vam biti potrebno za premazivanje.

Svaki trouglić kore premazati jednom kašikom testa, pa rolajte od najšireg dela prema najužem, tako da dobijete urolani valjak. Vrh dobijenog valjčića umočite u belance, kako bi ono "zalepilo" koru tokom prženja.

Pržite nekoliko minuta u zagrejanom ulju sve dok ne dobijete zlatnožutu boju. Vadite ih na papirne ubruse kako bi se ocedio višak masnoće.

(Espreso/Najžena)