Slatka česnica, Foto: Printscreen/Youtube/Bokina kuhinja

NJAMIII

SLATKA ČESNICA NA VOJVOĐANSKI NAČIN: Domaćice je PREMAZUJU MEDOM, idealna POSLASTICA (RECEPT)

Vojvođanske domaćice prave slatku česnicu. Iako je tradicija sa paricom ili dukatom ista, česnica u Vojvodini pravi se od oraha i meda, a postupak je sličan onom koji se izvodi prilikom pravljenja baklave

Objavljeno: 05.01.2022. 22:11h

Od davnina je običaj da se na sam dan Božića mesi česnica. Po običaju domaćica ustaje prva i pravi tradicionalni hleb u koji stavlja paricu ili dukat.

Hleb ukućani dele među sobom, a onome kome zapadne novac predviđa se berićetna godina.

Česnica se u velikom delu Srbije pravi u obliku pogače, dok je u Vojvodini običaj malo drugačiji.

Vojvođanske domaćice prave slatku česnicu. Iako je tradicija sa paricom ili dukatom ista, česnica u Vojvodini pravi se od oraha i meda, a postupak je sličan onom koji se izvodi prilikom pravljenja baklave.

Domaćice slatku česnicu premazuju medom.

(Espreso / Opanak/ Bokina kuhinja)