Špagete, Foto: Profimedia

ISPROBAJTE

JUČE JE OBELEŽEN SVETSKI DAN ŠPAGETA: Poznati KUVAR otkrio koji TAJNI SASTOJAK stavlja u BOLONJEZE SOS

U ime dana špageta mi vam donosimo nekoliko recepata za ovaj specijalitet, ali i savete vrhunskih stručnjaka o tome kako da ih savršeno pripremite, te objašnjenje gde većina ljudi pravi grešku pri kuvanju testenine

Objavljeno: 05.01.2022. 23:42h

U utorak, 4. januara obeležili smo Svetski dan špageta, a ovaj obožavani italijanski specijalitet ima posebno mesto na trpezama gotovo svih naroda na svetu. Špageti, taljatele, makaroni, školjkice, rezanci... Nije ni važno u kom je obliku, testeninu uvek volimo da vidimo na stolu, a još više da je u slast pojedemo!

U ime dana špageta mi vam donosimo nekoliko recepata za ovaj specijalitet, ali i savete vrhunskih stručnjaka o tome kako da ih savršeno pripremite, te objašnjenje gde većina ljudi pravi grešku pri kuvanju testenine.

Najčešće greške pri kuvanju špageta

Dakle, ako želite da vaša testenina uvek bude besprekorno pripremeljena - da nije bezukusna, gnjecava ili da se ne raspada, morate da vodite računa o sledećim greškama, koje se najčešće ponavljaju:

foto: Printscreen/Youtube/QUICKKKITCHEN

Šerpa za kuvanje nije dovoljno velika

Manji lonac za kuvanje deluje kao bolji izbor je ćete koristiti manje vode koja će tako brže prokuvati, pa će i sama testenina brže da se skuva. Ipak, ovo je pogrešna odluka; testenini je potrebno više prostora i vode kako bi se ravnomerno skuvala, u suprotnom krajnji rezultat biće polovično skuvana, prilično lepljiva testenina.

Ne solite vodu u kojoj se kuva testenina

Ako propuštate ovaj korak, grdno grešite! Dodavanje soli u vodi u kojoj se testenina kuva znatno poboljašava ukus, a ne morati brinuti - testenina svakako neće upiti svu količinu soli.

"Savršena pasta počinje izborom testenine - potrebno je da bude vrhunskog kvaliteta. Voda za kuvanje treba da bude slana poput mora - preporučujem oko 7 grama soli na litar vode. I voda mora dobro da provri pre nego što dodate testeninu", istakao je poznati italijanski kuvar Andre Trankero, koji je radio u restoranima širom sveta sa Mišelinovim zvezdicama.

Dodajete ulje u vodu u kojoj se kuva testenina

Ovo je najčešća greška koju ljudi prave, a uprkos tome što je istina da ovaj trik deluje tako da se komadići međusobno ne zalepe, on to radi u preteranoj meri. Naime, potrebno je da testenina bude bar malo lepljiva, kako bi se sos zadržao na njoj.

foto: Profimedia

"Kada procedite i skuvate testeninu uljni premaz sprečiće sos da se pravilno veže", rekla je italijanska kuvarica Silvija Koloka i dodala da je sve što treba da uradite da se testenina ne slepi - da je skuvate u slanoj vodi i promešate nekoliko puta dok se kuva.

Slepo pratite uputstvo sa pakovanja

Nemojte uvek poštovati vreme kuvanja koje je navedeno na pakovanju, reč je o okvirnoj minutaži koju treba da menjate u zavisnosti od toga da li želite al dente testeninu, ili onu mekšu. Ako vam je cilj da bude al dente, sklonite šerpu bar minut do 2 minuta ranije sa ringle, a ostavite je da se kuva nešto duže ako hoćete da se topi u ustima.

Ispirete testeninu nakon kuvanja

Kada tek skuvanu testeninu stavite pod mlaz vode, lepljivi skrob koji se ispustio tokom kuvanja će potpuno nestati, pa se sos neće zalepiti za testeninu na pravi način. Zato je ispravan potez sveže skuvanu testeninu odmah ubaciti u sos i dobro promešati.

Najbolji sos za špagete na svetu

Špagete je nemoguće zamisliti bez sosa od paradajza - on je neizostavni saputnik italijanskog specijaliteta i ponekad vam ništa drugo nije potrebno za savršen obrok sem ovog dvojca, ali samo kada je sos dobro pripremljen!

Časopis "Delish" 2019. proglasio je sos poznate kuvarice i spisateljice Marsele Hazan najboljim sosem od paradajza na svetu. Marsela je inače bila rođena Italijanka, koja je živela i na kraju preminula u Americi, a tvrdila je da je tajna njenog sosa - jednostavnost!

foto: Printscreen/Youtube/ The Perfect Home

Ova Italijanka pripremala je sos od samo tri sastojka, a to su pelat sa paradajzom, luk i maslac, i malo soli. Recept je krajnje prost: u šerpu stavite glavicu velikog luka isečene na pola, dodajte maslac i ne štedite na njemu, pa kratko dinstajte. Potom dodajte i pelat od paradajza sa celim glavicama i kuvajte na laganoj vatri oko 45 minuta. Savet Marsele, koja je mnogo puta ponovila da je jednostavnost temelj svake dobre kuhinje, bio je da nikako ne seckate sastojke, već da se kuvaju celi i svi zajedno, kako bi se ukusi promešali.

Trikovi za najbolji bolonjeze sos

Špagete sa bolonjeze sosom mnogima su na listi omiljenih specijaliteta, premda se ovaj italijanski umak sjajno slaže i uz lazanje i sve druge vrste testenine. Ovaj sos priprema se na bazi mlevenog mesa i soka od paradajza, a potiče iz italijanskog grada Bolonja gde da najradije jedu uz taljatela.

Bolonjeze se prave na različite načina - svako ima neku svoju proverenu metodu, a čuveni britanski kuvar Gordon Remzi ima nekoliko trikova koji ovaj sos čini prosto fantastičnim.

Pre svega, Remzi tvrdi da je najbolje da luk i šargarepu (ukoliko je uopšte stavljate u sos) izrendate pre dinstanje, jer će tako sos imati gušću teksturu, ali je i termička obrada brža.

Remzi izrendanu šargarepu i luk dinsta na maslinovom ulju, a ovome doda i origano, pa tek nakon nekoliko minuta u tiganj stavlja i mleveno meso.

Kada meso dobije tamnobraon boju, slavni kuvar dodaje pire od paradajza i malo crvenog vina, sve dok ne dobije dovoljno gust sos. Dobro je dodati i nekoliko kriški svežeg paradajza, te par kapi ljutog sosa.

Njegova preporuka je da se pri kraju kuvanja u sos doda i nekoliko kašika kravljeg mleka. "Mleko ovom sosu daje bogat ukus i glatku teksturu," objasnio je Remzi.

(Espreso / Blic Žena)