Grčki burek, Foto: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic

SLATKIŠ

ISPROBAJTE GRČKI BUREK: Totalno na drugačiji način, PRAVA SLATKA POSLASTICA (RECEPT)

Ostaviti da se potpuno ohladi

Objavljeno: 05.01.2022. 18:04h

Kolač koji se topi u ustima.

Iz Bakine kuhinje stiže sjajna ideja za slatku poslasticu.

Recept

Potrebno je:

300 gr gotovih tankih kora

500 ml. mleka

3 jaja

5 kašika griza

100 gr maslaca

100 gr šećera

1 kašike ekstrata vanile

Preliv:

500 ml vode

150 -200 gr šećera

sok narandže

vanila 2 kesice

Priprema:

Prvo skuvamo sirup (šećer, vanila sok narandže) da nam se prohladi da prelijemo preko vrućeg bureka. Umutite jaja dodati malo mleka.

Ostatak mleka staviti na šporet dodati šećer i vanilin šećer, pa kad provri dodati griz i skuvati. Dodati umućena jaja. Dodati u vrelo 50 gr maslaca i mešati da se izjednači.Na kraju dodati 1 kašiku ekstrata vanile.

Pleh premažite maslacem pa dodajte koru i izravnajte, preko maslac pa kora maslac kora i tako polovina kora, Sipati sav griz pa ponoviti sa korama i maslacom.

Oštrim nožem iseći kore po želji bar gornji deo. premazati maslacem i peći na 200 stepeni C 40 min. Iseći burek do kraja na zasečenim delovima i preliti hladnim sirupom. Ostaviti da se potpuno ohladi.

(Espreso / Magazin Novosti)