Božićna pogača, Foto: Printscreen/Youtube/Domaći recepti

RECEPT

KAKO DA NAJJEDNOSTAVNIJE SPREMITE BADNJAČU ZA BADNJE VEČE? Postupak će vas lansirati u prošlost (RECEPT)

Stari pravoslavci su insistirali da se za Badnju večeru priprema neparan broj jela. Nekada je ovo bilo sujeverje, a danas je postao običaj prisutan u većini srpskih porodica

Objavljeno: 05.01.2022. 15:41h

Uoči Božića, pak, za Badnje veče pripremana je badnjača, obično u obliku dvostruke ili trostruke pletenice na čijem jednom kraju je obavezno bio zaboden orah kao znak mudrosti, mira, plodnosti i dugovečnosti.

Evo i recepta za ovaj starinski specijalitet koji će ulepšati prazničnu trpezu, ali i podsetiti nas na naše korene.

Potrebni sastojci:

40 gr svežeg kvasca

400 ml tople vode

1 kašika šećera

3 kašičice soli

700 gr brašna

50 ml + 2 kašike ulja

Priprema:

FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Printscreen/youtube
FOTO: Printscreen/Youtube/Domaći recepti

U toploj vodi razmutite kvasac i šećer. Dodajte pola količine brašna, ulje i so, pa dobro promešajte. Nakon toga dodajte postepeno ostatak brašna i nastavite mešanje varjačom dok smesa ne postane gusta.

Kad smesa bude toliko gusta da ne može da se mesi, prelijte je sa 2 do 3 kašike ulja, pa je zamesite ovlaš.

Ostavite tako testo pokriveno krpom da odstoji 20 – 30 minuta na toplom mestu. Izvaditi zatim testo, malo ga premesiti, pa ga rukom istapkati da se raširi, da bude kao tanka lepinja. Po želji, možete od testa formirati i pletenicu.

Izbockajte viljuškom, premažite uljem i ostavite 20 minuta da odstoji. Uključite rernu da se zagreje na 200 stepeni i stavite da se peče oko 25 minuta do pola sata.

Pečena je kada fino porumeni. Pečenu pogaču izvadite, premažite sa malo vode, zamotajte u krpu i ostavite tako da stoji do služenja.