stari običaji
OBIČAJI ZA TUCINDAN: Na dan pripreme Božićne pečenice JEDNU stvar ne smete nikako da radite, a EVO ZAŠTO!
Na ovaj dan NIKAKO ne treba tući decu! Evo i zašto!
Tucindan pada dva dana pre Božića. Toga dana tuče se, tačnije, ubija se prase božićnjarče za božićnu pečenicu, pa se taj dan zove Tucindan. Od imovinskog stanja i potrebe ukućana zavisi veličina pečenice- negde je to prasence, a negde celo svinjče.
Nekada se pečenica tukla, ubijala krušicom soli, a kasnije su počeli da je ubijaju ušicama sekire. Ubijeno ili samo ošamućeno prase se kolje i hvata mu se krv koja se meša sa mekinjama ili drugom stočnom hranom, pa se time hrani stoka da bi bila napredna i zdrava.
Negde se pored pečenice, obavezno za Božić kolje kokoška ili pevac i to na kućnom pragu. Kokoš pojedu svi ukućani, a perje se zakopa u mravinjak kako bi bilo perja kao mrava.
Prase ili svinjče kolju se u znak prinošenja žrtve višim silama, da bi stoka bila napredna, a petao ili kokoš se kolju za napredak pernate živine.
U narodu postoji verovanje da utroba pečenice pripremljene na Tucindan ima lekovita svojstva i da je valja stavljati na bolna mesta.
Na Tucindan ne valja tući decu ili da se deca međusobno tuku i svađaju, jer se veruje da će cele godine biti nevaljala i da će dobijati batine, ili biti bolešljiva. Ako neko nekog i slučajno udari, taj udareni mora brzo da izgovori: Ćiri, miri da imaš dvadesetčetiri.
(Espreso/Opanak)