specijalitet od "dragačevske gare"
GORAN PRIPREMA PRŠUTU ZA KOJOM BEOGRAĐANI "LUDE": Specijalitet od zaboravljene vrste "Moravke" OBARA S NOGU (FOTO)
Goran kaže da teži ka tome da meso njegovih Moravki bude brend, kao i u vreme Miloša Obrenovića, zahvaljujući kome su srpski proizvodi završavali na evropskim trpezama
U Srbiji se trenutno gaji iji tri i po miliona svinja, a naša zemlja je nekada u vreme Miloša Obrenovića živela od izvoza svinja u evropske zemlje, odnosno tadašnju EU. Čuvena rasa „Moravka” danas je gotovo zaboravljena, smatra se da je pršuta od ove sorte najkvalitetnija,što dokazuje i Goran Bojović koji suši meso od ove jedisnstvene autohtone rase svinja na vrhu planine Jelice.
Ovaj domaćin svakodnevno u svojoj sušari u kontinuitetu kači meso u svoje "slane sobe", koje dimi potpuno prirodno.
„Nema tu tajne, što je prirodniji način pripreme to je i lepše. Mi ovo meso dimimo potpuno prirodno, bukovim i šlivovim drvima, od autohtone sorte šljive, koja je ovde osušena i stara dve godine i bez kore. Na pravom dimu, uz blagodeti ovog vazduha koji struji kroz Dragačevo nećete način bolje proizvode iz naših seoskih slanih soba. Ovde imamo takvu klimu, koja pogoduje sušenju. Šljivovo drvo se dodaje da bi meso dobilo šmek i imalo lepši ukus”, objašnjava domaćin za RINU, Goran Bojović iz Brezovica.
Goran kaže da teži ka tome da meso njegovih Moravki bude brend, kao i u vreme Miloša Obrenovića, zahvaljujući kome su srpski proizvodi završavali na evropskim trpezama.
„I tadašnji Miloš nije pogrešio, bio je najbogatiji Srbin i ja se nadam da ću možžda jednog dana stići njegovu slavu, a ne moram baš bogatstvo, jer to je razdoblje preko 100 godina koje je Miloš darivao Srbiji”, kaže Goran kroz osmeh.
Posebno mesto u gazdinstvu Bojovića iz Brezovica zauzima stari mlekar, čiji se mirisi nisu menjali čitav vek, a tragovi njegove vredne bake utkali su značajan trag u njegovu viziju budućnosti.
„Da, sve je počelo od jedne starice, koja je toliko toga dala našoj porodici, ovom selu i ostavila utisak i trag na sve nas i mi smo shvatili da sve ovo što radimo, to su zapravo plodovi njenog rada”, zaključio je Goran.
Vrhunski zalogaj sa planine Jelice je svetskog izgleda, a srpskog porekla definitivno će obeležiti tradicionalne trpeze ove zime.
(Espreso / RINA)